ΚΟΣΜΟΣ

G20 - Πρόεδρος Κομισιόν: Η Ρωσία προτιμάει να καίει φυσικό αέριο παρά να το πουλάει

G20 - Πρόεδρος Κομισιόν: Η Ρωσία προτιμάει να καίει φυσικό αέριο παρά να το πουλάει
Η συμπεριφορά της Ρωσίας «δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (AP Photo/Aurel Obreja)

Κατά της Ρωσίας στράφηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή τη φορά από την Σύνοδο Κορυφής της G20.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατήγγειλε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο ως όπλο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το καταστρέφει αντί να το πουλά.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την ΕΕ πιο νωρίς από ότι είχε δηλώσει ότι θα κάνει, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι χώρες της Ευρώπης καθώς και η Αμερική για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία καίει το αέριό της αντί να το πουλά», σχολίασε η φον ντερ Λάιεν.

Η συμπεριφορά της Ρωσίας «δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών», πρόσθεσε η ίδια.

Για τον λόγο αυτό η ΕΕ στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι αυτό θα ωφελήσει και τις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

«Αλλά η καλύτερη απάντησή μας στην κατάσταση αυτή είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειες», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν. Αυτή «είναι η μόνη απάντηση τόσο στην κλιματική όσο και στην ενεργειακή κρίση» η οποία επίσης προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες για άλλες περιοχές του πλανήτη.

Τέλος, η ίδια ανέφερε ότι η Ευρώπη θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισεκ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει και μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις, επεσήμανε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ