ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Βίαιες και άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής «μηδέν κρουσμάτων»

Κίνα: Βίαιες και άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής «μηδέν κρουσμάτων»
CNNi/@whyyoutouzhele/Twitter

Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου στο νότιο κατασκευαστικό κέντρο της Κίνας, την Γκουανγκτζού, όπου οι κάτοικοι αψήφησαν το lockdown και βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. 

Στη Γκουανγκτζού τα ημερήσια κρούσματα της Covid-19 ξεπερνούν -για πρώτη φορά- τα 5.000, εγείροντας ανησυχίες ότι τα τοπικά lockdown μπορεί να διευρυνθούν.

Βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους να γκρεμίζουν να τους φραγμούς που προορίζονται για τον περιορισμό τους στα σπίτια, καθώς και συγκρούσεις με ομάδες επιβολής των μέτρων.

Η δημόσια διαμαρτυρία -ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στην Κίνα, όπου οι αρχές ελέγχουν αυστηρά τις διαφωνίες- φαίνεται να είναι ένα ακόμη σημάδι της αυξανόμενης οργής και της απόγνωσης του κοινού για τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης των «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορωνοϊού, παρά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Οι σκηνές στην Γκουανγκτζού όπου οι αρχές κατέγραψαν σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, πάνω από 5.100 νέα κρούσματα -στη συντριπτική τους πλειονότητα ασυμπτωματικά- έρχονται καθώς η αμείλικτη προσπάθεια του Πεκίνου να πατάξει την διασπορά του ιού αμφισβητείται ανοιχτά, εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης νέων παραλλαγών.

Στην περιοχή της Χαϊτζού, με πληθυσμό περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων, εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού με τις αρχές να παρατείνουν έως αύριο, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, το lockdown που ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

«Δεν θέλουμε άλλα τεστ», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ ορισμένοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας να διασχίζει κολυμπώντας το ποτάμι που χωρίζει τη Χαϊτζού από γειτονική συνοικία. Περαστικοί ισχυρίστηκαν ότι ο άνθρωπος αυτός προσπαθούσε να ξεφύγει από τα περιοριστικά μέτρα.

Από το 2020, το Πεκίνο εφαρμόζει την πολιτική «μηδέν κρουσμάτων», που συνίσταται στην επιβολή στοχευμένων lockdowns, στα μαζικά τεστ, στην επιβολή καραντίνας σε όσους έχουν μολυνθεί και στην απαγόρευση μετακινήσεων. Τα μέτρα αυτά κατάφεραν ένα βαρύ πλήγμα στην οικονομία, καθώς πολλές επιχειρήσεις, εργοστάσια και καταστήματα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητα και οι αλυσίδες εφοδιασμού πιέστηκαν πολύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ