ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ρωσία δεν θα πετύχει τον στόχο της»: Μήνυμα Ζελένσκι για τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν θα πετύχει τον στόχο της»: Μήνυμα Ζελένσκι για τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία
«Θα επιβιώσουμε» διαμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα σε υποδομές ζωτικής σημασίας Ukrainian Presidential Press Office via AP

Η Ρωσία «δεν θα πετύχει τον στόχο της» να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων της Μόσχας.

«Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε ο Oυκρανός πρόεδρος σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «85 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν» σήμερα από τον ρωσικό στρατό κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στον άμαχο πληθυσμό «να παραμείνει για λίγο στα καταφύγια» επειδή, όπως είπε, «μπορεί να ακολουθήσουν άλλες 20 επιθέσεις».

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε από όλο αυτό», διαβεβαίωσε τους πολίτες.

Η Ρωσία σφυροκόπησε πόλεις και ενεργειακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας τουλάχιστον έναν θάνατο και ευρείας κλίμακας διακοπές ηλεκτροδότησης, σε αυτό που το Κίεβο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο κύμα πυραυλικών πληγμάτων στους εννιά μήνες του πολέμου.

Το μπαράζ των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε τουλάχιστον 12 περιοχές της Ουκρανίας έγινε ενόσω ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος της G20 και αφού ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ολοκληρώσει την ομιλία του.

Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι η ανακατάληψη της Χερσώνας και η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια που ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στα τέλη Σεπτεμβρίου, πανηγυρικά προσάρτησε -κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου- στη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί την «αρχή του τέλους».

Από αυτή τη θέση και μετά από πολυήμερες συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον -συμπεριλαμβανομένης μιας κατ' ιδίαν συνάντησης του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν με τον Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στους ηγέτες της G20, παρουσιάζοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο που μοιράστηκε η ουκρανική πρεσβεία στην Ινδονησία, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της G20, το ειρηνευτικό σχέδιο περιγράφει μια πορεία προς την πυρηνική ασφάλεια, την επισιτιστική ασφάλεια, ένα ειδικό δικαστήριο για τα φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και μια τελική συνθήκη ειρήνης με τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε επίσης τους ηγέτες της G20 «να χρησιμοποιήσουν όλη τους τη δύναμη» προκειμένου η Ρωσία «να εγκαταλείψει τις πυρηνικές απειλές» και να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο τιμών στην ενέργεια που εισάγεται από τη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι απευθυνόμενος με νόημα στους «αγαπητούς G19» ζήτησε να μην καταστεί η Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι ήταν πριν ο Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι απέρριψε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ανάλογη με εκείνη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας τα προηγούμενα χρόνια, μετά την εισβολή και προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τα λόγια της Ρωσίας και δεν θα υπάρξει Μινσκ 3, το οποίο η Μόσχα θα παραβιάσει αμέσως μετά την υπογραφή του», δήλωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στις συμφωνίες Μινσκ που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 και με τη μεσολάβηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων αφορά:

1. Πυρηνική ασφάλεια

2. Επισιτιστική ασφάλεια

3. Ενεργειακή ασφάλεια

4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων

5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης

6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και διακοπή όλων των εχθροπραξιών

7. Αποκατάσταση της Δικαιοσύνης

8. Αντιστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος

9. Αποτροπή κλιμάκωσης

10. Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ