ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Απίθανο να εκτοξεύτηκε ο πύραυλος από τη Ρωσία – «Ουκρανικός ο πύραυλος» λένε αξιωματούχοι

Μπάιντεν: Απίθανο να εκτοξεύτηκε ο πύραυλος από τη Ρωσία – «Ουκρανικός ο πύραυλος» λένε αξιωματούχοι
(Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

«Απίθανο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από το Μπαλί όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των G-20, δήλωσε πως τα πρωταρχικά στοιχεία δεν συνάδουν με το σενάριο ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

«Δεν θέλω να το πω μέχρι να ερευνηθεί το ενδεχόμενο» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Είναι απίθανο από την τροχιά, ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. Αλλά θα δούμε» υπογράμμισε ο ίδιος.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι πληροφορίες ρωσικών πυραύλων στην Πολωνία είναι «σκόπιμη πρόκληση».

Ουκρανικός ο πύραυλος, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Ανησυχία στη Δύση

Αναταραχή δημιουργήθηκε το βράδυ της Τρίτης 15 Νοεμβρίου από αναφορές για ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε έδαφος της Πολωνίας.

Τόσο στη Βαρσοβία, όσο και στις χώρες της Βαλτικής σήμανε «συναγερμός» για το επεισόδιο που η Ρωσία αρνείται ότι προκάλεσε.

Άμεσα, σήμανε συναγερμός με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να διαβουλεύονται για την αντίδρασή τους.

Αν και ήδη έχουν ακουστεί αιτήματα περί υπεράσπισης του ΝΑΤΟϊκού εδάφους -στη βάση του άρθου 5- από τη ρωσική επιθετικότητα, η Βορειατλαντική Συμμαχία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χειρίζονται με ιδιαίτερη προσοχή τα γεγονότα.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί πέραν κάθε αμφιβολίας τι ακριβώς έχει συμβεί -δεδομένου ότι προηγήθηκε μια ημέρα σφοδρού βομβαρδισμού της Ουκρανίας από τη Ρωσία και υπό αυτήν την έννοια δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «ατυχήματος»- και έπειτα να αποφασιστεί η αντίδραση της Δύσης.

Πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των πρεσβευτών στο ΝΑΤΟ στη βάση του άρθρου 4 της Συμμαχίας, έπειτα από αίτημα της Πολωνίας.

Νωρίτερα, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι αυξάνει την ετοιμότητα του στρατού μετά την «έκρηξη στα σύνορα με την Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μύλλερ σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ανεβάζει το επίπεδο ετοιμότητας του στρατού ως απάντηση στην έκρηξη κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 4, που θα σήμαινε ότι θα ζητηθεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών του ΝΑΤΟ αφού απειλείται η «εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους».

Νωρίτερα, στη Βαρσοβία συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας λίγη ώρα μετά τις εκρήξεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Εξετάζουμε αυτές τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία», δήλωσε στο CNNi αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επικοινώνησε με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα.

«Συνομίλησα με τον πρόεδρο Ντούντα για για την έκρηξη στην Πολωνία. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Το NATO παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να εξακριβωθούν όλα τα γεγονότα» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, μέσω Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ