ΚΟΣΜΟΣ

Live: H NASA επιστρέφει (;) στο Φεγγάρι - Εκτοξεύεται το Artemis 1

Live: H NASA επιστρέφει (;) στο Φεγγάρι - Εκτοξεύεται το Artemis 1
Η επιθεώρηση του πυραύλου SLS αποκάλυψε μόνο μικρές φθορές λόγω του κυκλώνα Νικόλ που έπληξε τη Φλόριντα (AP Photo/Brynn Anderson, File)

Τέταρτη και… τυχερή; Νέα απόπειρα εκτόξευσης του Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη από τη NASA, με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να ελπίζει ότι θα καταφέρει σήμερα να επιστρέψει στο δορυφόρο της Γης.

Η επιθεώρηση του πυραύλου SLS αποκάλυψε μόνο μικρές φθορές λόγω του κυκλώνα Νικόλ που έπληξε τη Φλόριντα και πλέον αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο προγραμματισμός τους θα προχωρήσει κανονικά, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να εμποδίζουν τη σημερινή εκτόξευση.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών.

Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί εκτός από τη ματαίωση λόγω του κυκλώνα, άλλες δύο απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025.

Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης.

Για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ