ΚΟΣΜΟΣ

Ντούντα: Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο

Ντούντα: Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο
Ο Ντούντα είπε ότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και εισαγγελείς εργάζονται στο σημείο (AP Photo/Andrew Kravchenko)

Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία προς το παρόν σχετικά με το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο στο πολωνικό έδαφος, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας σήμερα, Τετάρτη (16 Νοεμβρίου).

«Γνωρίζουμε ότι γίνονταν ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία σχεδόν όλη την ημέρα, αλλά δεν έχουμε σαφή στοιχεία προς το παρόν για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP μια ημέρα μετά το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, από το οποίο σκοτώθηκαν δύο άμαχοι.

«Πιθανότατα επρόκειτο για πύραυλο ρωσικής παραγωγής, αλλά όλο αυτό είναι ακόμα υπό διερεύνηση», πρόσθεσε.

Ο Ντούντα είπε ότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και εισαγγελείς εργάζονται στο σημείο και χαιρέτισε την προσφορά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στείλει Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για να συμμετάσχουν σε πολωνικές ομάδες.

Είπε ότι ήταν σε επαφή με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία χθες, Τρίτη 16/11, ήταν ουκρανικός αντιαεροπορικός S-300.

Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters νατοϊκή πηγή, που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ανώνυμα.

Μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε και αυτό πως τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Πολωνία μετά το πυραυλικό πλήγμα ανήκουν σε ουκρανικό αντιαεροπορικό S-300.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, επίσης, πως χθες, Τρίτη πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές ακριβείας μόνο σε ουκρανικά εδάφη και όχι πιο κοντά από απόσταση 35χλμ από τα σύνορα της Πολωνίας.

«Οι δηλώσεις διαφόρων ουκρανικών πηγών και ξένων αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών πυραύλων» στο χωριό Przewodów αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Διαβάστε επίσης: Liveblog - Θρίλερ στην Πολωνία: «Ουκρανικός ο πύραυλος» λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ