ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο ζητά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως σχετίζεται με το χτύπημα στην Πολωνία

Το Κίεβο ζητά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως σχετίζεται με το χτύπημα στην Πολωνία
Σε ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ντανίλοφ είπε ότι η Ουκρανία ζητά «άμεση πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης» και ζήτησε «κοινή μελέτη» για το «περιστατικό» (AP Photo/Michal Dyjuk)

Μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ντανίλοφ είπε ότι το Κίεβο αναμένει από τους συμμάχους του να παράσχουν στοιχεία για τις υποδείξεις τους ότι το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία μπορεί να προκλήθηκε από την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.

Σε ανάρτησή του στο twitter είπε ότι η Ουκρανία ζητά «άμεση πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης» και ζήτησε «κοινή μελέτη» για το «περιστατικό».

Τα λόγια του Ντανίλοφ φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μια άμβλυνση της θέσης του Κιέβου. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε αρχικά τη Ρωσία για την έκρηξη στην Πολωνία - κάτι που η Ρωσία έσπευσε να αρνηθεί.

ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ και Πολωνία συμφωνούν πως ο πύραυλος που έπεσε σε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός αντιαεροπορικός S-300.

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας παράλληλα λόγο για προβοκάτσια. Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στην περιοχή ανήκουν σε ουκρανικό αντιπυραυλικό S-300.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι η ιδέα ότι ο πύραυλος να προήλθε από τη Ρωσία ήταν απίθανη – είπε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός αντιαεροπορικός, σύμφωνα με πηγή του ΝΑΤΟ που μίλησε στο Reuters.

Στη συνέχεια και ο Πολωνός πρόεδρος Άντρεϊ Ντούντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαρσοβία είπε πως «Τίποτα δεν δείχνει ότι επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση».

Ο Ντούντα, είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο ύποπτος πύραυλος στην Πολωνία να εκτοξεύτηκε από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

«Δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το περιστατικό με τον πύραυλο ήταν επίθεση», σημείωσε και χαρακτήρισε το συμβάν «μάλλον ένα ατυχές περιστατικό».

Πριν από λίγο και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε ότι το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία έγινε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να είμαι σαφής: αυτό δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας, η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Ντούντα είπε ότι ήταν σε επαφή με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ