ΚΟΣΜΟΣ

Πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία: Πέφτουν οι τόνοι με τη Δύση να «δείχνει» την ουκρανική αεράμυνα

Πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία: Πέφτουν οι τόνοι με τη Δύση να «δείχνει» την ουκρανική αεράμυνα
«Δεν υπάρχει ένδειξη για εσκεμμένη επίθεση ή ότι η Ρωσία προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση κατά του ΝΑΤΟ» δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ AP Photo/Olivier Matthys

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία που είχε ως αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν της ζωή τους «προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα» υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ -μετά την Ουάσινγκτον και τη Βαρσοβία- κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας.

Το πυραυλικό πλήγμα στη πολωνική μεθόριο και ΝΑΤΟϊκό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, επανέφερε στη διεθνή κοινότητα τον φόβο ότι η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρύτερης κλίμακας στρατιωτική σύρραξη. Ωστόσο σύντομα, οι ενδείξεις πως πρόκειται για απόρροια της ουκρανικής αεράμυνας μείωσαν το επίπεδο του παγκόσμιου συναγερμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Συμμαχίας είναι η παροχή περισσότερων συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο, αφού η Ρωσία εξαπέλυσε την Τρίτη το μεγαλύτερο κύμα πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών πόλεων εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

«Η κύρια προτεραιότητά μας τώρα ή μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες τώρα είναι να παράσχουμε περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό με τον πύραυλο στην Πολωνία προκλήθηκε «πιθανότατα» από πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας, προσθέτοντας:

«Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας».

«Δεν υπάρχει ένδειξη για εσκεμμένη επίθεση ή ότι η Ρωσία προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση κατά του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

«Το συμβάν μαρτυρά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να δημιουργεί επίκινδυνες καταστάσεις και μπορεί να προκαλέσει συνέπειες και στα εδάφη του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα πρέπει να σταματήσει αυτή την ανόητη σύρραξη. Όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφωνούμε ότι πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι, σε επαγρύπνηση και σε στενό συντονισμό», σημείωσε.

Μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε επίσης ότι το πυραυλικό πλήγμα προκλήθηκε πιθανότατα από την κατάρριψη ρωσικού πυραύλου «χωρίς καμία πρόθεση από καμία πλευρά».

«Τα υλικά που συνέλεξαν οι υπηρεσίες μας και παρείχαν οι σύμμαχοί μας δείχνουν πιθανότατα ότι η έκρηξη στο Przewodów, στην ανατολική Πολωνία, προκλήθηκε από την κατάρριψη και την καταστροφή ενός ρωσικού πυραύλου», δήλωσε.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ένας από αυτούς τους πυραύλους έπεσε στο πολωνικό έδαφος, χωρίς καμία πρόθεση από καμία πλευρά» έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο Twitter.

Νωρίτερα και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της χώρας και πως ο πύραυλος –μάλλον από σύστημα S-300– πιθανόν προήλθε από την ουκρανική αεράμυνα.

Είχε προηγηθεί η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο συμμαχικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε ΝΑΤΟ και G7 ότι πρόκειται για αντιαεροπορικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία, στο πλαίσιο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων.

Την εκδοχή αυτή είχαν διατυπώσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης (16/11) Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ και ο ίδιος ο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση ηγετών της G20, είχε αναφέρει ότι ήταν «απίθανο» το ενδεχόμενο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, βάσει της τροχιάς που ακολούθησε.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε liveblog την κρίση με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ