ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πολωνός πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ

Ο Πολωνός πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ
Νωρίτερα το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πολωνία ότι αντέδρασε με τρόπο «απολύτως υστερικό» στο πυραυλικό πλήγμα που σημειώθηκε στο έδαφός της Russian Foreign Ministry Press Service via AP

«Η Ρωσία καλεί τον Πολωνό πρέσβη στη Μόσχα στο υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πολωνία ότι αντέδρασε με τρόπο «απολύτως υστερικό» στο πυραυλικό πλήγμα που σημειώθηκε στο έδαφός της χθες, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Ο πρόεδρος της Πολωνίας (σ.σ. Αντρέι Ντούντα) χαρακτήρισε ''ατύχημα'' την πτώση του πυραύλου. Χθες ακούσαμε την υστερία Πολωνών αξιωματούχων και πολιτικών. Τα πολωνικά τμήματα, που επέτρεψαν στους εαυτούς τους αντιρωσικές επιθέσεις και κάλεσαν τον πρέσβη Σεργκέι Αντρέγιεφ τα μεσάνυχτα, δεν πρέπει να απολογηθούν;» διερωτήθηκε η Μαρία Ζαχάροβα μέσω Telegram.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, το οποίο προκλήθηκε, όπως ισχυρίστηκε, από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν ενεργοποιηθεί ειδικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε ότι η αμερικανική αντίδραση ήταν «συγκρατημένη» σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών.

Βαρσοβία και ΝΑΤΟ δήλωσαν σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν πως το πυραυλικό πλήγμα αποτελεί εκσεμμένη ενέργειας σε βάρος της Πολωνίας.

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία που είχε ως αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν της ζωή τους «προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα» υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ -μετά την Ουάσινγκτον και τη Βαρσοβία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ