ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αιχμές ΝτεΣάντις κατά Τραμπ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

ΗΠΑ: Αιχμές ΝτεΣάντις κατά Τραμπ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του
Ο ΝτεΣάντις, αναφερόμενος στον Τραμπ, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που τον βοήθησε στην πολιτική του καριέρα, αλλά που τώρα στέκεται εμπόδιο AP Photo/Evan Vucci

Άρχισαν τα «όργανα» στους Ρεπουμπλικάνους μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Το «αντίπαλο δέος» Ρον ΝτεΣάντις σχολίασε αιχμηρά την κίνηση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αρχικά ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε ότι ο κόσμος «απλώς πρέπει να χαλαρώσει λίγο» σχετικά με τον ανταγωνισμό του με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δύο Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να αναμετρηθούν σκληρά για την προεδρική υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2024.

«Μόλις διεξαγάγαμε εκλογές και έχουμε τον δεύτερο γύρο της Τζόρτζια, όπου είναι πολύ σημαντικό να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι», πρόσθεσε ο 44χρονος ΝτεΣάντις, ο οποίος ακόμη δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» του σχετικά με την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, έχει εξαπολύσει «πυρά» εναντίον του κυβερνήτη της Φλόριντα, απειλώντας να αποκαλύψει επιζήμιες πληροφορίες εάν θέσει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.

Ήταν μόλις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τραμπ που ο Ρον ΝτεΣάντις αποφάσισε να προχωρήσει σε κάποιου είδους αιχμηρό σχόλιο κατά του τέως προέδρου των ΗΠΑ.

Ο ΝτεΣάντις, αναφερόμενος στον Τραμπ, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που τον βοήθησε στην πολιτική του καριέρα, αλλά που τώρα στέκεται εμπόδιο στις φιλοδοξίες του.

Κάλεσε, δε, τους δημοσιογράφους να «ελέγξουν τον πίνακα αποτελεσμάτων από το βράδυ της περασμένης Τρίτης» για να δουν πόσο άσχημα τα πήγαν οι υποστηριζόμενοι από τον Τραμπ υποψήφιοι.

Πώς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Ντόναλντ Τραμπ

Την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024 ανακοίνωσε επίσημα ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τρίτης, δεσμευόμενος ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν θα μείνει άλλα τέσσερα χρόνια» στον Λευκό Οίκο.

«Ο Τζο Μπάιντεν ενσαρκώνει τις αποτυχίες της αριστεράς και τη διαφθορά της Ουάσιγκτον», πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος -αντιμέτωπος με διάφορες έρευνες της δικαιοσύνης-, μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος των αφοσιωμένων υποστηρικτών του και των συγγενών του με κινητά στα χέρια σε αίθουσα της πολυτελούς κατοικίας του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

«Για να ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο και τη δόξα της, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου στις προεδρικές εκλογές», είπε ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Αυτή δεν θα είναι δική μου εκστρατεία, θα είναι η δική μας εκστρατεία», διαβεβαίωσε.

Περιέγραψε με ειδυλλιακούς όρους τη θητεία του, μιλώντας για μια χώρα που απολάμβανε ειρήνη, ευημερία κι έχαιρε σεβασμού στη διεθνή σκηνή, αντιπαραβάλλοντας τη με τα δεινά που έφερε, κατ’ αυτόν, η προεδρία του Τζο Μπάιντεν, που «μας έχει φέρει στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου».

«Πριν από δύο χρόνια ήμασταν σπουδαία χώρα και σύντομα θα είμαστε ξανά», η Αμερική «επιστρέφει», συνέχισε. Επανήλθε στις αγαπημένες του θεματικές, τη μετανάστευση («μας δηλητηριάζουν»), την εγκληματικότητα, («λίμνες αίματος»), υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει την επιβολή της θανατικής ποινής στους διακινητές ναρκωτικών, ότι θα επαναφέρει στην ενεργή υπηρεσία μέλη και στελέχη του στρατού που αποτάχτηκαν επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Αν κι επέκρινε -ξανά- τις εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, μια εβδομάδα αφού διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των Ρεπουμπλικάνων πως θα εκδηλωνόταν «γιγαντιαίο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, απέφυγε να επαναλάβει τους αστήρικτους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας το 2020 που του στέρησε τη νίκη, ή να αναφερθεί στην αιματηρή έφοδο οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Υποστήριξε ότι η εκστρατεία του θα υποστεί πόλεμο από οργανώσεις «της αριστεράς», το «κατεστημένο» της Ουάσινγκτον και «τα μέσα ενημέρωσης», σπεύδοντας να συμπληρώσει «δεν θα φοβηθούμε. Θα επιμείνουμε. Θα προχωρήσουμε μπροστά ενάντια στο ρεύμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ