ΚΟΣΜΟΣ

Διαφωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι για Πολωνία: Ουκρανικός ο πύραυλος, επαναλαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος

Διαφωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι για Πολωνία: Ουκρανικός ο πύραυλος, επαναλαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να δοθεί στους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι EPA/WOJTEK JARGILO

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαφώνησε με τις δηλώσεις του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ο πύραυλος που κατέπεσε στην Πολωνία δεν ήταν ουκρανικός.

«Δεν είναι αυτά τα στοιχεία», δήλωσε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Ασία.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Ουάσιγκτον αλλά και η ίδια η Πολωνία επισήμαναν ότι η έκρηξη στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, ο Ζελένσκι επανέλαβε χθες ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος». Ο ίδιος εξήγησε ότι βασίζει το συμπέρασμά του στις αναφορές του ουκρανικού στρατού, τον οποίο «δεν μπορώ παρά να εμπιστευτώ».

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ένωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», δήλωσε χθες, Τετάρτη (16 Νοεμβρίου) ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ένδειξη για εσκεμμένη επίθεση ή ότι η Ρωσία προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση κατά του ΝΑΤΟ», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, ότι η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό με τον πύραυλο στην Πολωνία προκλήθηκε «πιθανότατα» από πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας, προσθέτοντας:

«Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας».

Σημειώνεται ότι κατά το χθεσινοβραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να δοθεί στους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι, καθώς και να τους επιτραπεί να επισκεφτούν την τοποθεσία της έκρηξης που προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κάθε τι», υπογράμμισε.

«Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και (να τους επιτραπεί να μεταβούν) στον τόπο της έκρηξης», εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ