ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χάντερ Μπάιντεν και το δίλημμα του Λευκού Οίκου

Ο Χάντερ Μπάιντεν και το δίλημμα του Λευκού Οίκου
Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως στόχος της συγκεκριμένης έρευνας για τους Ρεπουμπλικάνους δεν είναι ο υιός αλλά ο πατέρας AP Photo/J. Scott Applewhite

Ο γιος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να αποτελέσει τον πρώτο στόχο των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών που έχοντας την πλειοψηφία στην Βουλή ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν άμεσα έρευνα εναντίον του.

Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου των ΗΠΑ, αναμένεται σύντομα να βρεθεί στο επίκεντρο ομοσπονδιακής έρευνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα το κατηγορητήριο θα έχει ποινική διάσταση και αφορά οικονομικά εγκλήματα και ψευδή δήλωση στην αίτηση για άδεια οπλοκατοχής που ο γιος του Αμερικανού Προέδρου είχε καταθέσει στο παρελθόν.

Ο Τζο Μπάιντεν ερωτηθείς από το CNNi τον περασμένο Οκτώβριο για το θέμα είναι τονίσει πως αγαπά τον γιο του και είναι υπερήφανος για την πρόοδο που καταγράφει ειδικά στο κομμάτι των εθισμών του. Στις 9 Νοεμβρίου το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, λίγο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, και η ερώτηση αυτή την φορά ήταν τι απαντά ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών που ζητούν έρευνα για τον γιο του. Αυτή την φορά ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ως πρόεδρος και λιγότερο ως πατέρας. «Καλή τύχη…» ήταν η φράση με την οποία απάντησε.

Πολιτικοί αναλυτές και από τα δύο «στρατόπεδα» συμφωνούν πως στόχος της συγκεκριμένης έρευνας για τους Ρεπουμπλικάνους δεν είναι ο υιός αλλά ο πατέρας και πρόεδρος Μπάιντεν. Συμφωνούν επίσης πως σε περίπτωση ανακοίνωσης επίσημης ποινικής έρευνας ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές. Εάν ο Τζο Μπάιντεν αποφασίσει να στηρίξει ως πατέρας το παιδί
του θα βρεθεί απέναντι σε πιθανή δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης που ναι μεν θα βλέπει έναν στοργικό πατέρα αλλά κυρίως θα έχει μπροστά της έναν πρόεδρο που θα έμμεσα ή άμεσα θα ζητήσει εξαιρέσεις από το νόμο για το αίμα του. Εάν ο Μπάιντεν επιλέξει τον δρόμο και τον ρόλο του Προέδρου και πάλι θα ρισκάρει να δημιουργήσει αυτή την φορά στο δικό του εκλογικό σώμα την εικόνα ενός ανθρώπου που βάζει τον ρόλο πάνω από την οικογένεια. Εξίσωση για δυνατούς λύτες όπως κι αν επιλέξει να κινηθεί.

Ο Λευκός Οίκος παρά το ότι δεν έχει απαντήσει ανοιχτά σε οποιαδήποτε ερώτηση η νύξη για το θέμα φαίνεται πως έχει έτοιμο το σχέδιο και την αντίδραση στις κινήσεις των Ρεπουμπλικάνων. Ο πολιτικός τύπος των ΗΠΑ αναφέρει πως σε περίπτωση που η υπόθεση του Χάντερ Μπάιντεν πάει στις ομοσπονδιακές αρχές ο πρόεδρος θα δηλώσει πως έχει εμπιστοσύνη τόσο στο παιδί του όσο και στην δικαιοσύνη. Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι πως σε περίπτωση που το FBI ολοκληρώσει την έρευνα και βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία θα πρέπει να την παραπέμψει στον εισαγγελέα του
Ντέλαγουερ, David C. Weiss. Ο Weiss αποτελεί προσωπική επιλογή για την θέση από τον Ντόναλντ Τραμπ και είναι βέβαιο πως δεν θα διστάσει να στοχοποιήσει τον ίδιο τον Μπάιντεν βάζοντας στο «κάδρο» και μια πιθανή πρόταση δυσπιστίας από το Κογκρέσο.

Σε αυτή την περίπτωση όσο «βουνό» και να φαντάζει η διαδικασία για το επικοινωνιακό επιτελείο στην Ουάσιγκτον ο Τζο Μπάιντεν έχει πλεονέκτημα. Σύμφωνα με τους αναλυτές αρκεί να αναφερθεί προσωπικά στον εισαγγελέα Weiss, την πορεία και τα πιστεύω του και το παιχνίδι των εντυπώσεων και της ουσίας θα αλλάξει άμεσα. Το
πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση θα μετατοπιστεί από την κοινή γνώμη στην διαδικασία με τους Ρεπουμπλικάνους κατά πάσα πιθανότατα να ζητούν τον ορισμό ανεξάρτητου ερευνητή – δικαστικού λειτουργού. Η επιλογή θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα και κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει ένταση και πάλι στην πολιτική ζωή της χώρας.

Υπάρχει όμως και ο «δούρειος ίππος» της υπόθεσης που είναι ο ίδιος ο Χάντερ Μπάιντεν. Εάν ο γιος του προέδρου κατηγορηθεί και δηλώσει ένοχος, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει κερδίσει σε όλα τα επίπεδα: από την μία θα έχει την ευκαιρία ως στοργικός πατέρας να στηρίξει το παιδί του και από την άλλη ως καλός Πρόεδρος να αναφέρει ανοιχτά πως «μπροστά στο νόμο είναι όλοι ίσοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ