ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Blame game για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: Blame game για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό
Το CNNi δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ή της Energoatom AP Photo (ΑΡΧΕΙΟ)

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, έκρουσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι, την ώρα που Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τα επικίνδυνα πλήγματα στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρόσι ο πυρηνικός σταθμός επλήγη πάνω από δέκα φορές «απολύτως εσκεμμένα και στοχευμένα» και η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σοβαρή». Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι «ορισμένοι θεωρούν ότι ο πυρηνικό σταθμός αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο».

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ξεκινά εθελοντική εκκένωση από περιοχές νότια της Χερσώνας και του Μικολάεφ, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια «από ρωσικές επιδρομές».

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σε ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγησαν οι υποδομές του σταθμού πάνω από 12 φορές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επίσης κατήγγειλε βομβαρδισμούς, λέγοντας ότι ο πυρηνικός σταθμός επλήγη από τον ουκρανικό σταθμό. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από πόλη κοντά στο Ντνίπρο που ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Η ραδιενέργεια στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου παραμένει σε κανονικά επίπεδα» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Το CNNi δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ή της Energoatom.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ