ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας στην Καμπότζη

Τετ α τετ των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας στην Καμπότζη
Παρά τις εντάσεις, το αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαιώνει πως θέλει να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας AP/Tatan Syuflana

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και ο Κινέζος ομόλογός, Γουέι Φανγκχά, συναντώνται την Τρίτη στην Καμπότζη, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. 

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας χωρών της περιοχής στη Σιέμ Ρίαπ, και είναι η πρώτη των κ.κ. Όστιν και Γουέι από τον Ιούνιο, περίπου δύο μήνες προτού η Νάνσι Πελόσι, κάνει τον Αύγουστο επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο, που προχώρησε κατόπιν στα μεγαλύτερα αεροναυτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από τη νήσο.

Η συνάντηση δεν αναμένεται να φέρει κάποια σημαντική εξέλιξη. Εγγράφεται στις επαφές των δύο πλευρών για την αποτροπή κρίσεων. Θα συζητηθούν οι δραματικά διαφορετικές προσεγγίσεις τους όσον αφορά την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, η συνάντηση άρχισε στις 10:00 (τοπική ώρα.

Σημειώνεται πως η συνάντηση αυτή, ακολουθεί την τρίωρη συνάντηση που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί.

Παρά τις εντάσεις, το αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαιώνει πως θέλει να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης και για να εξασφαλιστεί η αποτροπή ή η διαχείριση τυχόν «ατυχημάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ