Γερμανία: «Όχι» στη μεταφορά Patriot από την Πολωνία στην Ουκρανία
Το αίτημα της Πολωνίας για την μεταφορά στην Ουκρανία συστοιχιών Patriot που βρίσκονται στο έδαφός της, απέρριψε η Γερμανία.
Το Βερολίνο αποσαφήνισε σήμερα ότι τα οπλικά συστήματα που πρόσφερε στην Πολωνία προορίζονται για χρήση μόνο εντός του ΝΑΤΟϊκού εδάφους, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της Βαρσοβίας που ήθελε να τα στείλει στην Ουκρανία.
«Αυτές οι συστοιχίες Patriot αποτελούν τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι προορίζονται να αναπτυχθούν σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ανέφερε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.
«Για οποιαδήποτε χρήση τους εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους», πρόσθεσε.
Το Βερολίνο προσέφερε τις συστοιχίες αυτές στη Βαρσοβία για να βοηθήσει στην αντιαεροπορική άμυνα της Πολωνίας, αφού ένας αδέσποτος πύραυλος έπεσε σε ένα χωριό και σκότωσε δύο ανθρώπους, την περασμένη εβδομάδα.
Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ είπε χθες ότι ζήτησε από τη Γερμανία να σταλούν οι Patriot στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορά της.
Οι αντιαεροπορικές συστοιχίες, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon, έχουν ως στόχο να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ μείωσαν τον αριθμό των συστημάτων που διαθέτουν θεωρώντας ότι στο εξής θα αντιμετώπιζαν μόνο περιορισμένες απειλές από πυραύλους, από χώρες όπως το Ιράν.
Η Γερμανία διέθετε 36 συστοιχίες Patriot αλλά σήμερα έχει μόνο 12, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γερμανία και Πολωνία αναπτύσσουν Patriot κοντά στα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας
Πολωνία: Επί ποδός για ενδεχόμενο νέο «ατύχημα» στα σύνορα με Ουκρανία
Πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία: «Κενό» επικοινωνίας Ουάσινγκτον-Κιέβου στη διάρκεια της κρίσης
Πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία: Πέφτουν οι τόνοι με τη Δύση να «δείχνει» την ουκρανική αεράμυνα
Στα «άκρα» κυβέρνηση και αγρότες μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Κλιμάκωση στα μπλόκα
19:10
Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Κούσνερ ζήτησε να δει τον Σαρκοζί στη φυλακή αποκαλύπτει το Reuters
19:09
Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξανά στις ράγες τη Δευτέρα (8/12) - Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δοκιμών
18:58
Δικαστήρια Ευελπίδων: Πέθανε 84χρονος που δικαζόταν για ενδοοικογενειακή βία
18:51