ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση της Χερσώνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση της Χερσώνας
Η πόλη είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό από τις 11 Νοεμβρίου (AP Photo/Bernat Armangue)

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση της πόλης της Χερσώνας, μιας περιοχής που απελευθερώθηκε σχετικά πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτή επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας.

Η πόλη είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό αφότου την ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί, στις 11 Νοεμβρίου.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Χερσώνα λίγο μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Ήταν η μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι. Η αποχώρησή τους σηματοδότησε μια σημαντική ήττα για τη Μόσχα. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τη Χερσώνα από την απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης ανέφερε την Παρασκευή ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν τις τελευταίες έξι ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Ουκρανίας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκαταστήσουν με γεννήτριες την ηλεκτροδότηση έτσι ώστε να αντέξουν οι πολίτες τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα.

Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας βρισκόταν στο σκοτάδι μετά το τελευταίο, και ισχυρότερο μέχρι στιγμής, μπαράζ επιδρομών της Ρωσίας κατά ζωτικής σημασίας υποδομών, στο πλαίσιο τακτικής ενεργειακού στραγγαλισμού της Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα, το 60% των κατοικιών του Κιέβου, με πληθυσμό τριών εκατομμυρίων ατόμων, παραμένει χωρίς ρεύμα, και ανά τη χώρα εφαρμόζονται κυλιόμενα μπλακ άουτ, καθώς οι τεχνικοί παλεύουν να επισκευάσουν μετασχηματιστές και γραμμές μεταφοράς που υπέτησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την ομοβροντία πυραύλων κρουζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ