ΚΟΣΜΟΣ

Χερσώνα: Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών

Χερσώνα: Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών
«Περάσαμε μια κόλαση. Η γειτονιά μας φλεγόταν, ήταν ένας εφιάλτης. Όλα είχαν τυλιχθεί στις φλόγες» δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο Associated Press (AP Photo/Bernat Armangue)

Μόλις μερικές εβδομάδες μετά από την απελευθέρωση της Χερσώνας, μεγάλος αριθμός πολιτών εγκαταλείπει την πόλη εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, πολίτες εγκαταλείπουν την περιοχή με φορτηγά, λεωφορεία ή και αυτοκίνητα.

Ορισμένοι έχουν φορτώσει κάποια από τα υπάρχοντά τους σε τρέιλερ ενώ άλλοι παίρνουν μαζί και τα κατοικίδιά τους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η μαζική αυτή έξοδος δημιούργησε μποτιλιάρισμα τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου το Σάββατο.

«Είναι θλιβερό που αφήνουμε το σπίτι μας» λέει ο Yevhen Yankov, την ώρα που το βαν στο οποίο επέβαινε προχωρούσε σιγά – σιγά προς τα εμπρός.

«Τώρα είμαστε ελεύθεροι αλλά πρέπει να φύγουμε λόγω των βομβαρδισμών. Υπάρχουν νεκροί πολίτες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Με τη σειρά της η Svitlana Romanivna συμπλήρωσε:

«Περάσαμε μια κόλαση. Η γειτονιά μας φλεγόταν, ήταν ένας εφιάλτης. Όλα είχαν τυλιχθεί στις φλόγες».

Όπως γράφει ο βρετανικός Guardian, η Εμιλί Φούρεϊ, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία, δήλωσε πως ξεκίνησε την Πέμπτη και η εκκένωση ψυχιατρικού νοσοκομείου.

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις επιθέσεις της εναντίον νευραλγικών στόχων και κρίσιμων υποδομών μετά από τις πρόσφατες ήττες της στο πεδίο της μάχης.

Εντύπωση έχει προκαλέσει, μάλιστα, και η παραδοχή Ρώσου εθνικιστή, ο οποίος παραδέχτηκε το Σάββατο ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αρκετούς γιατρούς.

Τουλάχιστον 32 νεκροί

Όπως έγινε γνωστό χθες, Σάββατο 26/11, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων πριν από δύο εβδομάδες από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της νότιας Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την απόσυρσή τους από την Χερσώνα στις 11 Νοεμβρίου μετά από σχεδόν εννέα μήνες κατοχής. Τώρα έχουν σταθμεύσει στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, από όπου βομβαρδίζουν την πόλη.

«Οι καθημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί καταστρέφουν την πόλη και σκοτώνουν ειρηνικούς ντόπιους κατοίκους. Συνολικά, η Ρωσία έχει σκοτώσει 32 πολίτες στην περιοχή Χερσώνα μετά την ανακατάληψη», αναφέρει ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Ουκρανίας, Ιχόρ Κλιμένκο, σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Πολλοί άνθρωποι απομακρύνονται για να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο ήρεμες περιοχές της χώρας. Αλλά πολλοί κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους και πρέπει να τους παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», συνέχισε, λέγοντας ότι η αστυνομία λειτουργεί ξανά στην περιοχή.

Η ηλεκτροδρότηση στην πόλη έχει αποκατασταθεί, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ένας ανώτερος βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει σύντομα την απομάκρυνση των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από την περιοχή.

Ο Κλιμένκο δήλωσε επίσης ότι οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 578 από αυτά που περιέγραψε ως εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα και τους συνεργούς τους στην περιοχή. Η Μόσχα απορρίπτει τις καταγγελίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ