ΚΟΣΜΟΣ

Χερσώνα: Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμούς μετά την απόσυρση των Ρώσων

Χερσώνα: Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμούς μετά την απόσυρση των Ρώσων
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατοικημένες ζώνες, σπίτια και πολυκατοικίες υπέστησαν καταστροφές AP Photo/Bernat Armangue

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων πριν από δύο εβδομάδες από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της νότιας Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την απόσυρσή τους από την Χερσώνα στις 11 Νοεμβρίου μετά από σχεδόν εννέα μήνες κατοχής. Τώρα έχουν σταθμεύσει στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, από όπου βομβαρδίζουν την πόλη.

«Οι καθημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί καταστρέφουν την πόλη και σκοτώνουν ειρηνικούς ντόπιους κατοίκους. Συνολικά, η Ρωσία έχει σκοτώσει 32 πολίτες στην περιοχή Χερσώνα μετά την ανακατάληψη», αναφέρει ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Ουκρανίας, Ιχόρ Κλιμένκο, σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Πολλοί άνθρωποι απομακρύνονται για να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο ήρεμες περιοχές της χώρας. Αλλά πολλοί κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους και πρέπει να τους παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», συνέχισε, λέγοντας ότι η αστυνομία λειτουργεί ξανά στην περιοχή.

Η ηλεκτροδρότηση στην πόλη έχει αποκατασταθεί, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ένας ανώτερος βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει σύντομα την απομάκρυνση των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από την περιοχή.

Ο Κλιμένκο δήλωσε επίσης ότι οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 578 από αυτά που περιέγραψε ως εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα και τους συνεργούς τους στην περιοχή. Η Μόσχα απορρίπτει τις καταγγελίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ