ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία; Και αν ναι, για πόσο;

Αντέχουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία; Και αν ναι, για πόσο;
Οι ανησυχίες του Πενταγώνου για έναν παράλληλο πόλεμο (AP Photo/Alex Brandon, File)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει κόστος μόνο σε ανθρώπινες ζωές. Για τις ΗΠΑ δεν είναι επίσης μόνο τα 19 δισεκατομμύρια στρατιωτικής βοήθειας που έχει στείλει τους τελευταίους 9 μήνες στο Κίεβο το ζήτημα.

Το θέμα που δείχνει να απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα υψηλόβαθμα στελέχη στο αμερικανικό Πεντάγωνο είναι εάν τελικώς ο στρατιωτικός και πολεμικός εξοπλισμός που οι ΗΠΑ στέλνουν κάθε εβδομάδα στην Ουκρανία αναπληρώνεται στο κρίσιμο απόθεμα της ίδιας της χώρας.

Ποιες είναι οι ανάγκες Ρωσίας – Ουκρανίας σε πολεμοφόδια;

Με βάση τα στοιχεία που δίνουν στην δημοσιότητα αμερικανικά μέσα, η Ρωσία καθημερινά από την αρχή της εισβολής στα ουκρανικά εδάφη χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 20.000 σφαίρες, πυραύλους και λοιπά από τα λεγόμενα στρατιωτικά αναλώσιμα και πολεμοφόδια.

Η ουκρανική αντίσταση, με βάση τις εκτιμήσεις των πολεμικών αναλυτών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, έχει ανάγκη από περίπου 7.000 συμβατικά πολεμοφόδια αλλά και βλήματα για howitzer, αντιαεροπορικά Stinger και χιλιάδες σφαίρες για τα μικρότερα όπλα.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των στρατιωτικών αναλωσίμων για τις Ουκρανικές δυνάμεις καλύπτεται από τις αμερικανικές αποστολές η οποίες φθάνουν κατά βάση από τα Πολωνικά σύνορα και διανέμονται ανάλογα με τις ανάγκες στα δύο ανοιχτά μέτωπα, του Ντονμπάς και της Χερσώνας.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως ακόμη 20 εκατομμύρια πολεμοφόδια θα αποσταλούν στο Κίεβο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι ανησυχίες του Πενταγώνου για έναν παράλληλο πόλεμο

Είναι δεδομένο πως οι ΗΠΑ διαθέτουν το πιο μεγάλο οπλοστάσιο στον πλανήτη και πως οι πολεμικές βιομηχανίες της χώρας είναι σε θέση σήμερα μετά από εννέα μήνες να καλύπτουν τις ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων.

Αυτό που φαίνεται πως δεν καλύπτουν είναι η αναπλήρωση του εσωτερικού οπλοστασίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν όπλα και συστήματα πυραύλων και βλημάτων τα οποία έχουν αποσπάσει για αρχή από κάποιες από τις αποθήκες και το αποθεματικό τους. Στελέχη του Πενταγώνου έχουν ήδη ξεκινήσει να μιλούν όλο και πιο δυνατά προειδοποιώντας πως η χώρα θα πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμη να αντιμετωπίσει πολεμική απειλή οπουδήποτε στον κόσμο.

Η συνεχής τροφοδοσία της Ουκρανίας μπορεί ακόμη να μην φαίνεται αλλά έχει ήδη δημιουργήσει κενά λένε πηγές από την στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ.

Σημειώνουν επίσης πως πλέον οι ουκρανικές δυνάμεις ειδικά σε επίπεδο πυροβολικού χρησιμοποιούν τα ίδια συστήματα με τον αμερικανικό στρατό γεγονός που αργά ή γρήγορα θα γεννήσει ανάγκες που δεν θα είναι δυνατό να καλυφθούν.

Ειδικά στο σύστημα των HIMARS, 38 από τις οποίες επιχειρούν κατά των Ρώσων στα πεδία των μαχών το Πεντάγωνο σημειώνει πως σε περίπτωση ενός νέου διαφορετικού μετώπου σε άλλο σημείο του πλανήτη οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.

Θα σταματήσει ο Λευκός Οίκος να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία;

Η απάντηση για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια είναι όχι. Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν όμως πως ίσως να χρειαστεί μία διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά των οπλικών συστημάτων που θα στέλνονται στο Κίεβο.

Αυτό φαίνεται πως είναι και η μεγάλη και σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βολοντίμιρ Ζελέσκι ο οποίος θεωρεί πως θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερα οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια προκειμένου όχι απλά να κερδηθούν μάχες αλλά ο πόλεμος.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται πως θα αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο που του προτείνουν οι επιτελείς του σε περίπτωση που μέσα στους επόμενους 3 μήνες και μέχρι τουλάχιστον να κλείσει έναν χρόνο (εάν τελικά συμβεί αυτό) η σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας δεν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι εδαφικοί στόχοι από το Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ