ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία μπορεί να διορίσει πρέσβη στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία μπορεί να διορίσει πρέσβη στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες
Η Άγκυρα και το Κάιρο ενδέχεται να ξεκινήσουν εκ νέου διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό την καθοδήγηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών ως μέρος μιας διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων «σύντομα» δήλωσε ο Τσαβούσογλου (AP Photo/Khalil Hamra)

Η Τουρκία μπορεί να διορίσει πρέσβη στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο χώρες ενδέχεται να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς και να διορίσουν εκ νέου πρεσβευτές τους επόμενους μήνες, είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα και το Κάιρο ενδέχεται να ξεκινήσουν εκ νέου διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό την καθοδήγηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών ως μέρος μιας διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων «σύντομα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Μετά από χρόνια έντασης, μια χειραψία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα «άνοιξε την πόρτα» για διπλωματικές διαβουλεύσεις, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο, δήλωσε περιφερειακή πηγή με γνώση του θέματος. Η δεύτερη πηγή, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, είπε ότι έχουν ξεκινήσει «σημαντικές» συζητήσεις μεταξύ τους και η Τουρκία και η Αίγυπτος πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες για στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών έργων.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κατάρ, ο Ερντογάν είπε ότι ο Αλ Σίσι είναι «πολύ χαρούμενος» με αυτή τη συνάντηση και «μεταφέραμε επίσης την ίδια επιθυμία».

Επίσης, είπε ότι «αισίως» η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο θα συνεχιστεί σε υπουργικό επίπεδο.

«Πρόσφατα, αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα σε μια περίοδο 9 ετών. Κάναμε αυτό το βήμα εκείνο το βράδυ, ειδικά με την παρέμβαση του εμίρη του Κατάρ. Αφού ξεπεράσαμε αυτή τη δυσκολία, είχαμε μια συνάντηση τετ-α-τετ με τον Αλ Σίσι για μισή ώρα ή 45 λεπτά», είπε ο Ερντογάν.

Περιγράφοντας τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κατάρ, ο Ερντογάν είπε: «Τώρα αφήστε τους υφιστάμενους υπουργούς μας να ξεκινήσουν τις συνομιλίες και μετά ας επεκτείνουμε και αναπτύσσουμε τις συνομιλίες μας, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αφαιρέσουμε αυτή τη δυσαρέσκεια ανάμεσα σε εσάς (Αίγυπτο) και την Τουρκία. Δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη Μεσόγειο».

Πέρυσι, το Κάιρο και η Άγκυρα διεξήγαγαν δύο γύρους διερευνητικών συνομιλιών - με επικεφαλής τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας - για την αποκατάσταση των σχέσεων που είχαν διαρραγεί λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία η Αίγυπτος θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων σταμάτησε λόγω των τουρκικών ενεργειών στη Λιβύη.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επανήλθαν στις αρχές Οκτωβρίου μετά την υπογραφή από την Τουρκία μιας σειράς προκαταρκτικών οικονομικών συμφωνιών με την κυβέρνηση GNU της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα μεσογειακά ύδατα της Λιβύης.

Η Αίγυπτος απέρριψε αυτές τις συμφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης, λέγοντας ότι η θητεία του GNU έχει λήξει και ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες.

Το Κάιρο έχει επίσης απορρίψει προηγούμενες συμφωνίες για τη θαλάσσια οριοθέτηση που είχαν υπογραφεί μεταξύ της Άγκυρας και μιας προηγούμενης κυβέρνησης στην Τρίπολη ως παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Η Αίγυπτος έχει επίσης απορρίψει τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για αναζήτηση φυσικού αερίου σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου σε περιοχές που το Κάιρο αναγνωρίζει ως μέρος των κυπριακών και ελληνικών υδάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ