ΚΟΣΜΟΣ

«Πρώτα να τερματιστεί η σύγκρουση»: Οι Ρώσοι που διέφυγαν στη Γεωργία δεν θέλουν να επιστρέψουν

«Πρώτα να τερματιστεί η σύγκρουση»: Οι Ρώσοι που διέφυγαν στη Γεωργία δεν θέλουν να επιστρέψουν
Η άρνηση του Κρεμλίνου να ακυρώσει το επίσημο διάταγμα για την επιστράτευση έχει τροφοδοτήσει τους φόβους ότι μπορεί να ανακοινωθούν χωρίς προειδοποίηση και άλλες τέτοιες κινήσεις AP Photo/Mikhail Metzel

Ένα μήνα αφού η Ρωσία δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η μερική επιστράτευση για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, άνδρες που διέφυγαν στη γειτονική Γεωργία λένε ότι δεν βιάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την επιστράτευση στις 21 Σεπτεμβρίου ύστερα από ήττες στο πεδίο της μάχης – μια κίνηση που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να κατευθυνθούν σε χώρες όπως η Γεωργία, η Αρμενία και το Καζακστάν για να μην σταλούν στο μέτωπο.

Πάνω από 110.000 Ρώσοι διέφυγαν φέτος στη Γεωργία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την κυβέρνηση της Γεωργίας --μια εισροή που τροφοδότησε την οικονομική άνθηση και την πικρία σε μια χώρα όπου τα αντιρωσικά αισθήματα είναι έντονα.

Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνάς του, Σεργκέι Σοϊγού, ανακοίνωσαν το τέλος της επιστράτευσης πριν από έναν μήνα, πολλοί λένε ότι είναι απίθανο να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα.

«Πρώτο και σημαντικότερο, πρέπει να τερματιστεί η σύγκρουση», δήλωσε ο 26χρονος Εμίλ, που εργάζεται στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών και που περίμενε δύο μέρες στα σύνορα για να φύγει από τη Ρωσία.

«Έχει φθάσει σε μια φάση όπου όλοι κινδυνεύουν –ιδιαίτερα οι άνδρες…βάζω την ασφάλειά μου πρώτα απ’ όλα. Φυσικά δεν θέλω να επιστρέψω σε μία χώρα όπου αστυνομία μπορεί να με συλλάβει επειδή απλά πέρασα από δίπλα τους. Θέλω ελευθερία, να νιώθω ασφαλής», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Τμπιλίσι.

Η άρνηση του Κρεμλίνου να ακυρώσει το επίσημο διάταγμα για την επιστράτευση έχει τροφοδοτήσει τους φόβους ότι μπορεί να ανακοινωθούν χωρίς προειδοποίηση και άλλες τέτοιες κινήσεις.

«Έχω μια πολύ ασαφή ιδέα για αυτό που θα πρέπει να συμβεί στη Ρωσία για να επιστρέψω εκεί. Αλλά προς το παρόν, νοίκιασα ένα διαμέρισμα στο Τμπιλίσι για έξι μήνες και ξεκίνησα μια επιχείρηση. Θα είμαι εδώ για τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε ο 28χρονος Σλάβα, που επίσης εργάζεται στον κλάδο παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα.

«Θα παρακολουθώ τι γίνεται στη Ρωσία. Φυσικά θα μου άρεσε να επιστρέψω διότι –εκτός από ορισμένα πράγματα—μου αρέσει εκεί και αγαπώ τη Ρωσία».

Ωστόσο η άφιξη τόσο πολλών, σχετικά εύπορων Ρώσων σε μια συγκριτικά φτωχή χώρα με μόλις 3,7 εκατ. κατοίκους έχει προκαλέσει ένταση.

«Υπάρχει μια αντίληψη στην κοινωνία ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε η Σαλώμη Σαμαντασβίλι, βουλευτής της αντιπολίτευσης, μιλώντας μπροστά από μια ουκρανική σημαία στο γραφείο της.

Φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας –την Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία. Το 2008, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απειλούνται από τη γεωργιανή κυβέρνηση και εισέβαλε προσωρινά σε τμήματα της Γεωργίας.

Η Σαμαντασβίλι δήλωσε πως φοβάται ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει την «προστασία» Ρώσων στη Γεωργία ως πρόσχημα για περαιτέρω εισβολή, όπως έκανε στην Ουκρανία.

Πολλοί Γεωργιανοί λένε πως θεωρούν ότι το ένα πέμπτο της χώρας τους έχει καταληφθεί από τη Ρωσία.

Πολλοί από τους Ρώσους που έχουν πάει στη Γεωργία --που αντιτίθενται στον πόλεμο και την καταπίεση του Πούτιν στη χώρα-- συμμερίζονται το μήνυμα αυτό και κάποιοι φτιάχνουν τη ζωή τους εκεί.

«Πήραμε την απόφαση να μετακινηθούμε, για να μπορέσουμε να νιώσουμε πιο ελεύθεροι», δήλωσε ο Ντένις Σεμπένκοφ, επιχειρηματίας που μετεγκαστάθηκε στο Τμπιλίσι τον Μάρτιο. Τον Ιούνιο άνοιξε ένα καφέ στο Τμπιλίσι και τον περασμένο μήνα έκλεισε το βασικό του κατάστημα στην Αγία Πετρούπολη.

«Όταν θυμάμαι πώς συμπεριφέρεται η αστυνομία στην Αγία Πετρούπολη ή τι κάνουν οι αρχές της πόλης και η κυβέρνηση – δεν θέλω καθόλου να επιστρέψω εκεί», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ