ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Οργή της βρετανικής κυβέρνησης για τη σύλληψη δημοσιογράφου του BBC

Κίνα: Οργή της βρετανικής κυβέρνησης για τη σύλληψη δημοσιογράφου του BBC
Ο δημοσιογράφος συνελήφθη ενώ κάλυπτε τις διαματυρίες για τη σκληρή κινεζική πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 AP Photo/Ng Han Guan

Η σύλληψη δημοσιογράφου του BBC, ο οποίος κάλυπτε τις διαμαρτυρίες εναντίον της κινεζικής πολιτικής της μηδενικής Covid, «προκαλεί σοκ και είναι απαράδεκτη», δηλώνει εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Η Βρετανία θα εκφράσει της ανησυχίες της στην Κίνα για την απάντηση των κινεζικών αρχών στις διαμαρτυρίες, ενώ ταυτόχρονα η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει εποικοδομητικές σχέσεις με τη χώρα σε άλλα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε σε όλα τα επίπεδα της κινεζικής κυβέρνησης τις ανησυχίες μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης», επισήμανε.

«Η σύλληψη αυτού του δημοσιογράφου, ο οποίος έκανε απλώς τη δουλειά του, προκαλεί σοκ και είναι απαράδεκτη. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να εκφοβίζονται», τόνισε.

Η κινεζική αστυνομία επιτέθηκε και συνέλαβε τον δημοσιογράφο Έντ Λόρεντς του BBC που κάλυπτε διαδήλωση στη Σαγκάη την Κυριακή (28 Νοεμβρίου), αφήνοντάς τον ελεύθερο μετά από αρκετές ώρες, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός. Η εξήγηση που τους δόθηκε από τις Αρχές ήταν ότι τον συνέλαβαν για το... καλό του, για να μην κολλήσει Covid.

«Το BBC ανησυχεί εξαιρετικά για τη μεταχείριση του δημοσιογράφου μας Εντ Λόρενς, ο οποίος συνελήφθη και του πέρασαν χειροπέδες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού μέσου.

«Κρατήθηκε για αρκετές ώρες προτού αφεθεί ελεύθερος. Κατά τη σύλληψή του ξυλοκοπήθηκε και κλωτσήθηκε από την αστυνομία. Αυτό συνέβη ενώ εργαζόταν ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος».

Ο Λόρενς μοιράστηκε αργότερα τη δήλωση από το BBC στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε ότι κατάλαβε ότι τουλάχιστον ένας ντόπιος υπήκοος συνελήφθη αφού προσπάθησε να εμποδίσει την αστυνομία να τον χτυπήσει.

Η Σαγκάη είναι μια από τις πολλές κινεζικές πόλεις που έχουν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες για τους αυστηρούς περιορισμούς Covid. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες μετά από μια φονική πυρκαγιά στην δυτική Κίνα.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν έναν άνδρα τον οποίο άλλοι δημοσιογράφοι αναγνώρισαν ως τον Λόρενς να συλλαμβάνεται από άνδρες της αστυνομίας.

Το BBC είπε ότι δεν είχε δοθεί αξιόπιστη εξήγηση για την κράτηση του Λόρενς.

«Δεν είχαμε καμία επίσημη εξήγηση ή συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές, πέρα από τον ισχυρισμό των αξιωματούχων που αργότερα τον άφησαν ελεύθερο ότι τον είχαν συλλάβει για το καλό του σε περίπτωση που κολλούσε Covid από το πλήθος», αναφέρει.

Ο Λόρενς, ανώτερος δημοσιογράφος και χειριστής κάμερας για το γραφείο του BBC για την Κίνα, ο οποίος βρισκόταν στη Σαγκάη για να καλύψει τη διαδήλωση το πρωί της Κυριακής, έγραψε στο Twitter:

«Βρίσκομαι στο σημείο της έκτακτης χθεσινοβραδινής διαδήλωσης κατά της μηδενικής ανοχής για τον Covid στη Σαγκάη. Πολλοί άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι εδώ και παρακολουθούν ήσυχα. Πολλοί αστυνομικοί».

Σε ένα άλλο tweet έγραφε: «Ένας άνδρας μόλις με πλησίασε για να μου πει ότι τα λουλούδια του κατασχέθηκαν από την αστυνομία. Καθώς μου το έλεγε αυτό, δύο αστυνομικοί ήρθαν να ακούσουν τη συνομιλία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ