ΚΟΣΜΟΣ

Επτά ΥΠΕΞ στο Κίεβο - Διπλασιασμό αμυντικών δαπανών στην ΕΕ ζητά η Εσθονία

Επτά ΥΠΕΞ στο Κίεβο - Διπλασιασμό αμυντικών δαπανών στην ΕΕ ζητά η Εσθονία
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, με τους υπουργούς Εξωτερικών Λετονίας, Εσθονίας, Λιθουανίας, Φινλανδίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας @ Denys Shmyhal

H πολυπληθέστερη έως σήμερα ομάδα υπουργών Εξωτερικών ευρωπαϊκών κρατών επισκέφθηκε το Κίεβο, κομίζοντας μήνυμα στήριξης τη στιγμή που η ουκρανική πρωτεύουσα «στραγγαλίζεται» ενεργειακά από τη Ρωσία.

Μεταξύ των επικεφαλής διπλωματίας χωρών της βόρειας Ευρώπης, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Ούρμας Ρεϊνσάλου, επισήμανε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κίεβο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διπλασιάσουν τις αμυντικές τους δαπάνες λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από την ουκρανική πρωτεύουσα, ότι η χώρα του σχεδιάζει να αυξήσει τις κρατικές αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ.

«Θα θέλαμε να δούμε ευρωπαϊκές χώρες να διπλασιάζουν τις αμυντικές τους δαπάνες στον καιρό του πολέμου στην Ουκρανία και μετά τον πόλεμο, και θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την εθνική άμυνα», επισήμανε ο Ούρμας Ρεϊνσάλου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, της οποίας είναι μέλος η Εσθονία, ενδέχεται να αποφασίσουν να θέσουν ως στόχο υψηλότερες δαπάνες για την Άμυνα από τον τρέχοντα στόχο που ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ.

Πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Ουκρανία καλεί όλο και περισσότερο για υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους της από τότε που η Ρωσία ενέτεινε τις πυραυλικές της επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο Ρεϊνσάλου τόνισε ότι η ΕΕ των «27» θα πρέπει επίσης να αυξήσει το επίπεδο χρηματοδότησης που προορίζεται για την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αξίας που αντιστοιχεί σε περίπου 0,2% του ΑΕΠ της και είχα δεσμευτεί ότι αν μπορούσαμε να φτάσουμε το 1% θα είχε μεγάλη διαφορά στο πεδίο στην αλλαγή της πορείας του πολέμου», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η επίσκεψη του Ρεϊνσάλου και των έξι άλλων υπουργών περιελάμβανε συζητήσεις για την ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ, την ανοικοδόμηση των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, την οικονομική στήριξη και τις «ευρωατλαντικές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας.

Στο Κίεβο βρέθηκαν σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βόρειας Βαλτικής επισκέπτονται το Κίεβο και συναντώνται με ανώτατους αξιωματούχους της Ουκρανίας. Είναι η πιο μεγάλη ομάδα υπουργών που επισκέπτεται την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Κύριο ζήτημα είναι πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρινκέβιτς.

Στις 26 Νοεμβρίου οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας συζήτησαν στο Κίεβο τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η Ρωσία με βομβαρδίζοντας τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ