ΚΟΣΜΟΣ

DW: Παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ, η Γερμανία συνεργάστηκε ερευνητικά με τη Βόρεια Κορέα

DW: Παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ, η Γερμανία συνεργάστηκε ερευνητικά με τη Βόρεια Κορέα
Τον Νοέμβριο του 2016, μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ΟΗΕ ζήτησε από τα κράτη-μέλη του να σταματήσουν κάθε επιστημονική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα AP Photo/Alexander Khitrov

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να εκσυγχρονίσει τα πυρηνικά του όπλα. Για να τον σταματήσει, ο ΟΗΕ έχει απαγορεύσει την ερευνητική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα. Μια έρευνα της Deutsche Welle διαπίστωσε ότι το Ινστιτούτο Max Born του Βερολίνου συνέχισε τη συνεργασία, χωρίς να επισημάνει τους κινδύνους.

Από την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, την Πιονγκγιάνγκ, ο φυσικός και εμπειρογνώμονας στην οπτική λέιζερ Ιμ Σονγκ Γιν επιβεβαίωσε στην DW, ότι μεταξύ 2008 και 2010 ήταν ακαδημαϊκός επισκέπτης στο Ινστιτούτο Max Born για τη μη γραμμική οπτική και τη φασματοσκοπία μικρών παλμών (MBI) στο Βερολίνο.

«Έχω μια επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ. Με τη χρήση αυτής της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνήσαμε και συνεχίσαμε τις εργασίες» ανέφερε.

Η τελευταία του κοινή δημοσίευση με έναν συνάδελφό του στο MBI εμφανίστηκε σε ένα καταξιωμένο επιστημονικό περιοδικό περιοδικό το καλοκαίρι του 2020. Αυτό συνέβη σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών κλήθηκαν να σταματήσουν κάθε επιστημονική ανταλλαγή με τη Βόρεια Κορέα.

Ο ερευνητής Δρ. Γιόαχιμ Χέρμαν δημοσίευσε εννέα κοινές εργασίες με Βορειοκορεάτες επιστήμονες μεταξύ 2017 και 2020. Ο ειδικός επιστήμονας και συνεργάτης του ΟΗΕ Κατσουχίσα Φουρουκάβα μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως αυτή η συνεργασία «πολύ πιθανόν να συνιστά παραβίαση από τη Γερμανία των κυρώσεων του ΟΗΕ».

Και οι εννέα εργασίες ασχολούνται με τη βασική έρευνα στην τεχνολογία λέιζερ και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι με τεχνολογία λέιζερ θα διεξάγονται οι μελλοντικοί πόλεμοι.

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της DW, ο Γιόαχιμ Χέρμαν που συνεργάστηκε με τον Βορειοκορεάτη φυσικό, Ιμ Σονγκ Γιν, αρνήθηκε να δώσει πάντως συνέντευξη.

H διεύθυνση του MBI σε γραπτή δήλωση στην Deutsche Welle σημειώνει ότι «δεν διεξάγει καμία στρατιωτική έρευνα, αλλά αποκλειστικά πολιτική έρευνα που βασίζεται σε λέιζερ». Επίσης τόνισε ότι αγνοεί τις αυστηρότερες κυρώσεις του ΟΗΕ και συμπλήρωσε πως «ποτέ δεν λάβαμε αίτημα από το υπουργείο Παιδείας και Ερευνών να αναστείλουμε τις επιστημονικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα».

Προειδοποιήσεις επί ματαίω από την υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλει να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από το να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες γνώσεις και να τις εφαρμόσει στην παραγωγή ακόμη πιο προηγμένων όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ).

«Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των Ηνωμένων Εθνών. Γιατί, λοιπόν, η φημισμένη MBI, η οποία χρηματοδοτείται από το δημόσιο, εξακολουθούσε να συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα;» διερωτάται η DW.

Η συνεργασία συνεχίστηκε, παρόλο που το 2016 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, προειδοποίησε ρητά ότι παρά τις κυρώσεις «παρατηρούνται συνεχιζόμενες προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να προμηθεύεται δυτική τεχνολογία, μεταξύ άλλων και της Γερμανίας».

Από το 2006, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υιοθετήσει συνολικά εννέα πακέτα κυρώσεων - συμπεριλαμβανομένων αυστηρών περιορισμών στη μεταφορά τεχνολογίας και τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές. Το 2016, μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε τελικά ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναστείλουν τις επιστημονικές τους συνεργασίες με Βορειοκορεάτες ερευνητές.

Έκκληση ΟΗΕ για αναστολή της ερευνητικής συνεργασίας

Η απόφαση αυτή, η οποία καταγράφηκε στο ψήφισμα 2321, ισχύει για όλους τους τομείς και τις ειδικότητες. Καλύπτει τόσο τη βασική, θεωρητική - όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα. Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν μόνο στον ιατρικό τομέα ή μετά από αξιολόγηση κατά περίπτωση. Αυτό αποσκοπεί στην πρόληψη της μεταφοράς γνώσεων διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Η πιθανή στρατιωτική εφαρμογή προηγμένων ερευνών είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί και εξαιρετικά απλό να διαψευστεί ή να αποκρυφθεί» δήλωσε στην DW, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, εσωτερικός συνεργάτης του ΟΗΕ.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «πραγματικά επικίνδυνη απειλή» αυτού του είδους της μεταφοράς γνώσης και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ καλύπτουν επίσης την εξ αποστάσεως επιστημονική συνεργασία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την από κοινού συγγραφή:

«Η ανησυχία είναι ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την προώθηση της άυλης μεταφοράς τεχνολογίας σημαίνουσας αξίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».

Κίνα και Γερμανία κορυφαίοι ερευνητικοί συνεργάτες

Η εξαιρετικά ταχεία στρατιωτική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή το 2006 δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς τεχνολογική πρόοδο - η οποία είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς μεταφορά γνώσεων από το εξωτερικό.

Αυτό τεκμηριώνεται και από μελέτη του Κέντρου Μελετών Μη Διάδοσης James Martin στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο εξέτασε τις διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες της Βόρειας Κορέας από το 1958 έως το 2018.

Μεταξύ των σχεδόν 1.150 μελετών που εξετάστηκαν, ο κορυφαίος συνεργάτης -με μεγάλη διαφορά- ήταν η προστατευτική δύναμη της Βόρειας Κορέας, η Κίνα, με περισσότερες από 900 κοινές δημοσιεύσεις. Ακολουθούσε η Γερμανία, με μόλις 139 δημοσιεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ