ΚΟΣΜΟΣ

Σπουδαία ανακάλυψη: Δυο άγνωστα στοιχεία βρέθηκαν σε μετεωρίτη - Θα απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα

Σπουδαία ανακάλυψη: Δυο άγνωστα στοιχεία βρέθηκαν σε μετεωρίτη - Θα απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα
Το κομμάτι του μετεωρίτη που βρέθηκαν τα νέα ορυκτά. University of Alberta Meteorite Collection

Δύο άγνωστα μέχρι σήμερα ορυκτά ανακαλύφθηκαν μέσα σε έναν τεράστιο μετεωρίτη στη Σομαλία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι αστεροειδείς.

Τα δύο άγνωστα μέχρι σήμερα για τον πλανήτη μας ορυκτά, βρέθηκαν μέσα σε ένα μικρό κομμάτι του αστεροειδή El Ali (συνολικού βάρους 16,5 τόνων) που το βάρος τους δεν ξεπερνάει στο 70 γραμμάρια, ο οποίος συνετρίβη στη Γη το 2020.

Οι επιστήμονες ονόμασαν τα ορυκτά «elaliite».

«Όποτε βρίσκεις ένα νέο ορυκτό, σημαίνει ότι οι πραγματικές γεωλογικές συνθήκες, η χημεία του βράχου, ήταν διαφορετικές από ό,τι είχε βρεθεί πριν», αναφέρει ο Κρις Χερντ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν το El Ali ως μετεωρίτη του συμπλέγματος IAB IAB, που αποτελείται από μετεωρικό σίδηρο με μικροσκοπικά κομμάτια πυριτικών αλάτων.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να ερευνήσουν περαιτέρω τους μετεωρίτες προκειμένου να κατανοήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχηματίστηκε ο μητρικός τους αστεροειδής.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συμμετείχα στην περιγραφή ολοκαίνουργιων ορυκτών μόνο και μόνο λόγω της εργασίας πάνω σε έναν μετεωρίτη» είπε ο Χερντ.

Ο μετεωρίτης έχει μεταφερθεί τώρα στην Κίνα σε αναζήτηση πιθανού αγοραστή, ο οποίος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την έρευνα των επιστημόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ