ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πολεμική για την αυθαίρετη δόμηση μετά τις καταστροφές στην Ίσκια

Ιταλία: Πολεμική για την αυθαίρετη δόμηση μετά τις καταστροφές στην Ίσκια
Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 αναγκατάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στην Ίσκια AP Photo/Salvatore Laporta

Καθώς η Ίσκια μετρά τις πληγές της από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκάλεσαν το θάνατο 12 ανθρώπων, ο ιταλικός Τύπος προσπαθεί να ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην αυθαίρετη δόμηση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός υφυπουργός Υποδομών, Εντοάρντο Ρίξι, επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, λέγοντας πως είχε ασκήσει πίεση «για να δώσουμε κρατικά κονδύλια σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων του νησιού»

«Εμείς, το 2018 θέλαμε να εγκριθεί διάταγμα για την ανοικοδόμηση της γέφυρας Μοράντι, η οποία είχε καταρρεύσει στην Γένοβα. Την τελευταία στιγμή, τα Πέντε Αστέρια μας ζήτησαν να εντάξουμε στο όλο μέτρο και την οικονομική στήριξη πολλών ιδιοκτητών αυθαίρετων σπιτιών στην Ίσκια. Και αναγκασθήκαμε να το δεχθούμε, για να μπορέσει να ξαναχτιστεί η γέφυρα», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Ρίξι, για την επίτευξη της παροχής κρατικών κονδυλίων στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «τις περισσότερες προσπάθειες, τις κατέβαλε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, θέτοντάς το ως όρο».

«Κάποιοι χρησιμοποίησαν εκείνη την φάση, για να ικανοποιήσουν άλλες ανάγκες», τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός Υποδομών.

Το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia παράλληλα εξηγεί ότι με το συγκεκριμένο διάταγμα ορίσθηκε ότι οι κάτοικοι της Ίσκια, οι οποίοι είχαν ζητήσει στο παρελθόν την νομιμοποίηση του αυθαίρετου σπιτιού τους, θα μπορούσαν να λάβουν κρατικά κονδύλια για να επισκευάσουν την κατοικία τους από τυχόν ζημιές του σεισμού που είχε πλήξει την Ίσκια το 2017.

Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι τόσο με το μέτρο αυτό, όσο και με τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που υπεγράφησαν από τις ιταλικές κυβερνήσεις το 1985,το 1994 και το 2003, εστάλη το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τιμωρηθεί η παράνομη δόμηση, η οποία συνέβαλε στην τραγωδία του περασμένου Σαββάτου.

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει κηρύξει την Ίσκια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σήμερα η περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, διαθέτοντας συνολικά έξι εκατομμύρια ευρώ για την αρωγή των αστέγων, την ανοικοδόμηση, αλλά και έργα προς αποφυγή νέων κατολισθήσεων.

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Πλάνα από drone σε βίντεο των εφημερίδων La Repubblica και Corriere della Sera αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σπίτια βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οχήματα και δρόμοι έχουν καλυφθεί από τόνους λάσπης μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε το νησί της νότιας Ιταλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ