ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Σήμα» σκληρής καταστολής - «Εχθρούς» του κράτους βλέπει το καθεστώς

Κίνα: «Σήμα» σκληρής καταστολής - «Εχθρούς» του κράτους βλέπει το καθεστώς
Ένα φύλλο λευκού χαρτιού έχει γίνει στα χέρια των Κινέζων σύμβολο ανυπακοής AP Photo/Ng Han Guan

Την «καταστολή» των «εχθρικών δυνάμεων» ζητά το κύριο κινεζικό όργανο ασφαλείας, μετά τις διαδηλώσεις κατά της πολιτικής «μηδενικής Covid» και υπέρ περισσότερων ελευθεριών στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Επιτροπή πολιτικών και δικαστικών υποθέσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η οποία έχει την εποπτεία των δυνάμεων της τάξης στη χώρα, δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων βάσει του νόμου», σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το κείμενο θεωρεί καθοριστικής σημασίας τη «δριμεία καταστολή σύμφωνα με τον νόμο των εγκληματικών ενεργειών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη, αλλά και την προστασία με αποφασιστικότητα της κοινωνικής σταθερότητας».

Σε ισχύ εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η κινεζική πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 ήταν στο επίκεντρο των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου σε αρκετές πόλεις -στο μεγαλύτερο κινήμα διαμαρτυρίας μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας που κατεστάλησαν βίαια το 1989.

Η διαμαρτυρία έχει ως υπόβαθρο τις βαθιές απογοητεύσεις από το πολιτικό σύστημα, και συνιστά πρωτοφανή πρόκληση για την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε στις μεγάλες πόλεις της χώρας απέτρεψε την πραγματοποίηση νέων διαδηλώσεων σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο Πεκίνο και τη Σαγκάη.

Το BBC μεταδίδει την ίδια στιγμή ότι Κινέζοι που έδωσαν το παρών στις διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες ζητούσαν πληροφορίες για το πού βρίσκονται. Δεν είναι σαφές πώς η αστυνομία εντόπισε την ταυτότητά τους.

Διαδηλωτές στη Σαγκάη φώναζαν το Σαββατοκύριακο συνθήματα για την παραίτηση Σι και τον τερματισμό της διακυβέρνησης του Κομμουνιστικού Κόμματος, και ανάλογες διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε τουλάχιστον άλλες πέντε πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου δημόσια αμφισβήτηση της πολιτικής μηδενικής ανοχής για την Covid-19 και αποδοκιμασία του ίδιου του Σι Τζινπίνγκ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος των δρακόντειων μέτρων, στο πλαίσιο των οποίων εκατομμύρια πολίτες έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό επί μήνες.

Η πυρκαγιά στο Ορούμτσι της επαρχίας Σιντζιάνγκ, που προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων, λειτούργησε ως καταλύτης για το ξέσπασμα της δημόσιας οργής, καθώς κυκλοφόρησαν βίντεο που υποδηλώνουν ότι τα μέτρα της καραντίνας καθυστέρησαν την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις ανά τη χώρα, φοιτητές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, ανήρτησαν αφίσες για να θρηνήσουν τους νεκρούς της πυρκαγιάς και κατέκριναν δημόσια την πολιτική της «μηδενικής Covid».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ