ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Πρόταση σύστασης Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Βρυξέλλες: Πρόταση σύστασης Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Σχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία προτείνει η ΕΕ (AP Photo/Alberto Pezzali)

Σχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει ώστε να τιμωρηθεί η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, ένα ειδικό δικαστήριο για τη διερεύνηση και τη δίωξη ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έχουμε μπλοκάρει 300 δισεκ. ευρώ από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισεκ. ευρώ από τα χρήματα ρώσων ολιγαρχών», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια προσθέτει πως η ΕΕ και οι εταίροι της θα μπορούσαν να διαχειριστούν βραχυπρόθεσμα τα κεφάλαια αυτά και να τα επενδύσουν. Τα έσοδα θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ουκρανία για να αντισταθμιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα.

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να το καταστήσουμε αυτό δυνατό. Και μαζί μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το επιτύχουμε», δήλωσε.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη πως η ΕΕ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, ένα ειδικό δικαστήριο που θα διερευνήσει και θα ασκήσει διώξεις για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γι' αυτό το ειδικό δικαστήριο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ