ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει τις μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει τις μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας
Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο και τονίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία (AP Photo/Virginia Mayo, File)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει σθεναρά τις μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων, ενεργειακών υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο προσχέδιο τονίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία ενόψει του δύσκολου χειμώνα και να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζωτικής σημασίας υποδομών.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι θα επανεξεταστούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της πλήρους λογοδοσίας για εγκλήματα πολέμου και άλλα σοβαρότατα εγκλήματα σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων τρόπων εξασφάλισης λογοδοσίας για το έγκλημα της επιθετικότητας, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει επίσης την υποστήριξή του στις έρευνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στο προσχέδιο παράλληλα αναφέρεται ότι θα εξεταστούν οι επιλογές για τη χρήση περιουσιακών στοιχείων, που έχουν παγώσει, για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και για σκοπούς αποκατάστασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και στον τομέα της άμυνας ακολουθεί στρατηγική πορεία δράσης και αυξάνει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα.

Η Σύνοδος Κορυφής πιθανόν να είναι μονοήμερη, δηλαδή να πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου και όχι στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Οι ηγέτες θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες ήδη από τις 14/12 για την Σύνοδο ΕΕ-Χωρών ΝΑ Ασίας, οπότε την επόμενη ημέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες του από το πρωί και όχι αργά το μεσημέρι, όπως συνήθως. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ