ΚΟΣΜΟΣ

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας η γαλλική μπαγκέτα

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας η γαλλική μπαγκέτα
Το Γαλλικό παράρτημα της UNESCO ανακοίνωσε σήμερα πως το διάσημο Γαλλικό ψωμί εντάσσεται στην κατηγορία των παραδοσιακών εδεσμάτων που έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο Pixabay

Η μπαγκέτα, η ταπεινή γαλλική εκδοχή για το ψωμίαποτελεί πλέον κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Το Γαλλικό παράρτημα της UNESCO ανακοίνωσε σήμερα πως το διάσημο Γαλλικό ψωμί εντάσσεται στην κατηγορία των παραδοσιακών εδεσμάτων που έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

Στην συγκεκριμένη λίστα της UNESCO συγκαταλέγονται περίπου 600 παραδόσεις από 130 διαφορετικές χώρες.

Η γαλλική μπαγκέτα με τα πολύ απλά χαρακτηριστικά το ιδιαίτερο ψήσιμο και την παγκόσμια αναγνώρισή της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής καθημερινής διατροφής τα τελευταία τουλάχιστον 100 χρόνια, με το γαλλικό ίδρυμα άρτου να αναφέρει πως η γαλλική εκδοχή του ψωμιού υπάρχει για περισσότερο από 2 αιώνες.

Γαλλικός θρύλος θέλει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να είναι ο εμπνευστής του μακρόστενου σχήματος του διάσημου γαλλικού ψωμιού καθώς ήταν ευκολότερο να μεταφερθεί από τους στρατιώτες στα πεδία των μαχών.

Άλλος θρύλος θέλει έναν αυστριακό φούρναρη, τον Αύγουστο Ζανγκ να είναι ο δημιουργός της μπαγκέτας.

Σήμερα η τιμή για μία μπαγκέτα είναι περίπου 1 ευρώ και καθημερινά πωλούνται περί τα 16 εκατομμύρια καρβέλια, περίπου 6 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Φτιαγμένη μόνο με αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά η ζύμη της μπαγκέτας πρέπει να «ξεκουραστεί» πριν το ψήσιμο για 15 με 20 ώρες σε θερμοκρασία από 4 μέχρι 6 βαθμούς, κάτι που αποτελεί και το μυστικό για την γεύση της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ