ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μυστική δημοσκόπηση του Κρεμλίνου για την Ουκρανία

Ρωσία: Μυστική δημοσκόπηση του Κρεμλίνου για την Ουκρανία
Η στάση των Ρώσων απέναντι στον πόλεμο έχει αλλάξει άρδην μετά τις επανειλημμένες ήττες στο μέτωπο της Ουκρανίας AP Photo / Mikhail Metzel

Τα αποτελέσματα της τελευταίας μυστικής δημοσκόπησης για την Ουκρανία που διεξήγαγε το FSO για λογαριασμό του Κρεμλίνου, δημοσιοποιεί ο ιστότοπος Meduza.

Σημειώνεται ότι τέτοιες έρευνες ανατίθενται από το Κρεμλίνο και προορίζονται μόνο για εσωτερική χρήση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ρωσικές αρχές παρατήρησαν μείωση της δημόσιας υποστήριξης στον πόλεμο, εν μέσω των επανειλημμένων ηττών στο μέτωπο και κατά την επιστράτευση.

Συγκεκριμένα, περίπου το 55% των Ρώσων τάσσεται τώρα υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, ενώ μόνο το 25% τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου.

Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν σε γενικές γραμμές με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Οκτωβρίου από το Κέντρο Levada, το μοναδικό μεγάλο ανεξάρτητο κοινωνιολογικό κέντρο της Ρωσίας. Στην έκθεση του Levada, το 57% των ερωτηθέντων ήταν «υπέρ» και «πιο πιθανό να είναι υπέρ» των ειρηνευτικών συνομιλιών ενώ το 27% ήταν «υπέρ» και «πιο πιθανό να είναι υπέρ» της συνέχισης των εχθροπραξιών.

Ταυτόχρονα, αν κρίνουμε από τις μυστικές δημοσκοπήσεις του FSO, η στάση των Ρώσων απέναντι στον πόλεμο έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα. Μόλις τον Ιούλιο του 2022, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μόνο το 30% των Ρώσων ήταν υπέρ της ειρήνης με την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ