ΚΟΣΜΟΣ

Ουαλία: Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα πρέπει να πληρώνουν για τα γεύματά τους

Ουαλία: Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα πρέπει να πληρώνουν για τα γεύματά τους
Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου / Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Visar Kryeziu)

«Θόρυβο» έχει προκαλέσει η απόφαση της ουαλικής κυβέρνησης να… χρεώνει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που έφτασαν στην περιοχή για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου για τα γεύματα και το πλύσιμο των ρούχων τους.

Όπως έγινε γνωστό, θα τους ζητηθεί να καλύπτουν μέρος της φιλοξενίας τους μετά από πέντε εβδομάδες προσαρμογής.

Διαφορετικά δεν θα δικαιούνται υπηρεσίες.

Θα πρέπει, όπως εξήγησε η κυβέρνηση, είτε να διαθέτουν καταθέσεις ή πίστωση είτε να βρουν κάποια δουλειά για να στηρίξουν την παραμονή τους εκεί.

Ακόμη μια αλλαγή είναι πως όποιος ή όποια αρνείται δυο «λογικές» προτάσεις για διαμονή και ζητεί κάτι καλύτερο θα χρεώνεται από 25 ως 37 λίρες, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Περίπου 3.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Ουαλία στο πλαίσιο του προγράμματος «Homes for Ukraine».

Ζουν σε κέντρα φιλοξενίας, ξενοδοχεία, πανεπιστήμια ή εμπορικούς χώρους υποδοχής τουριστών ώσπου να βρουν δουλειά και να προσαρμοστούν στη ζωή στην Ουαλία.

Κατά τις ουαλικές αρχές, πάνω από 500 πρόσφυγες έχουν πλέον βρει πιο μακροπρόθεσμα λύση για τη στέγη ή νοικιάζουν μόνοι σπίτια.

Η Τζέιν Χατ, υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης της επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε «υπερήφανη» διότι «μπορέσαμε να καλωσορίσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους εδώ», προσθέτοντας πως της προκαλεί «ταπεινότητα» το γεγονός πως «τόσο πολλοί άνθρωποι ζουν ανεξάρτητα» πλέον.

Πρόσθεσε πως:

«Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την υποστήριξή μας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ