ΚΟΣΜΟΣ

Στρατολόγος του Ισλαμικού Κράτους εκδίδεται από την Τουρκία στην Αυστραλία

Στρατολόγος του Ισλαμικού Κράτους εκδίδεται από την Τουρκία στην Αυστραλία
Ο Νιλ Κρίστοφερ Πρακάς, 31 ετών, συνελήφθη στην Τουρκία το 2016, καθώς διερχόταν από τη χώρα έπειτα από τη φυγή του από τη Συρία (AP Photo, File)

Στην Αυστραλία εκδόθηκε από τις τουρκικές αρχές μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην προπαγάνδα της με σκοπό τη στρατολόγηση νέων μελών.

Ο Νιλ Κρίστοφερ Πρακάς, 31 ετών, συνελήφθη στην Τουρκία το 2016, καθώς διερχόταν από τη χώρα έπειτα από τη φυγή του από τη Συρία.

Καταδικάστηκε το 2019 να εκτίσει επτά χρόνια κάθειρξη από τουρκικό δικαστήριο, τον οποίο τον έκρινε ένοχο στη δίκη του με την κατηγορία πως ανήκε σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία διευκρίνισε ότι ο κ. Πρακάς έφτασε αεροπορικώς στην Αυστραλία το πρωί της Παρασκευής (2/12).

Είχε αρχίσει να διενεργείται έρευνα σε βάρος του «το 2016, όταν (...) ταξίδεψε στη Συρία προκειμένου να πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει δελτίο Τύπου της ομοσπονδιακής αστυνομίας, που συμπληρώνει πως θα δικαστεί για «σειρά πολύ σοβαρών τρομοκρατικών κακουργημάτων».

Οι αρχές λογαριάζουν πως περίπου 230 Αυστραλοί πήγαν στο Ιράκ και στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους από το 2012. Ο κ. Πρακάς ήταν από τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις.

Εμφανιζόταν σε προπαγανδιστικά βίντεο της οργάνωσης με σκοπό τη στρατολόγηση νέων μελών, στα οποία καλούσε τους Αυστραλούς να «αφυπνιστούν», να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό του.

Ο Αυστραλός συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ κατέτασσε τον κ. Πρακάς μεταξύ των «σημαντικότερων χρηματοδοτών και οργανωτών» του ΙΚ στη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας Τζορτζ Μπράντις δήλωνε το 2016 πως ο κ. Πρακάς σκοτώθηκε στο Ιράκ, σε πλήγμα αμερικανικού UAV, όμως αργότερα αποκαλύφθηκε πως είχε απλώς τραυματιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ