ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλος Ζελένσκι: 13.000 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί από την αρχή του πολέμου

Σύμβουλος Ζελένσκι: 13.000 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί από την αρχή του πολέμου
Ουκρανός στρατιώτης σε περιπολία (AP Photo/Bernat Armangue)

Έως και 13.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως έχουν σκοτωθεί από 10.000 έως 13.000 στρατιώτες.

Η Ουκρανία σπανίως αναφέρεται στον αριθμό των νεκρών από την εισβολή της Ρωσίας και ο ισχυρισμός του Ποντολιάκ δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το στρατό της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο ο ίδιος είχε δηλώσει πως καθημερινά σκοτώνονται από 100 έως 200 Ουκρανοί στρατιώτες.

Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι από την αρχή της εισβολής έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί περίπου 100.000 Ουκρανοί και 100.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι έχουν σκοτωθεί 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε πως επρόκειτο για λάθος και πως ο αριθμός αυτός αφορά και τους τραυματίες.

Μιλώντας στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 24, o Ποντολιάκ υποστήριξε ότι ο Κίεβο «μιλά ανοιχτά για τον αριθμό των νεκρών».

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε πως ο αριθμός των νεκρών πολιτών ενδεχομένως να είναι «σημαντικός».

Το BBC έχει επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το θάνατο τουλάχιστον 3.600 πολιτών από τα μέσα Ιουνίου.

Ωστόσο, ο απολογισμός αυτός ενδεχομένως να είναι πολύ υψηλότερος.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως περίπου 20.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών και, παρότι η Κομισιόν δεν προχώρησε σε διόρθωση, στη συνέχεια αφαίρεσε το κομμάτι αυτό από το βίντεο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Ποντολιάκ εκτίμησε πως περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 100.000 έως 150.000 έχουν τραυματιστεί, αγνοούνται ή δεν μπορούν να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC έχει επιβεβαιώσει το θάνατο τουλάχιστον 9.311 Ρώσων στρατιωτών από την έναρξη του πολέμου, ωστόσο εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να αγγίζει ακόμη και τους 18.600.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ