ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Μερική πρόοδος της Ρωσίας στα ανατολικά, αλλά με βαριές απώλειες

Πόλεμος Ουκρανία: Μερική πρόοδος της Ρωσίας στα ανατολικά, αλλά με βαριές απώλειες
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις στην περιοχή γύρω από το Μπαχμούτ εδώ και μήνες (AP Photo/LIBKOS)

Σοβαρές απώλειες έχουν τα ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές γύρω από το Μπαχμούτ στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, παρόλο που καταλαμβάνουν κάποια εδάφη, ειδικά νότια της πόλης, όπως δείχνουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το CNNi, ορισμένα βίντεο από ουκρανικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν ρωσικά στρατεύματα στα χαρακώματα να γίνονται στόχος εκρηκτικών που πέφτουν από τα drones. Άλλα βίντεο δείχνουν τις σορούς Ρώσων στρατιωτών σκορπισμένες στην ύπαιθρο.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από τον ουκρανικό στρατό και δημοσιεύτηκε στο Telegram δείχνει διαφορετικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων οβίδων και όλμων των 155 χιλιοστών, να χρησιμοποιούνται σε μια συντονισμένη επίθεση σε ρωσικές θέσεις. Από μερικά βίντεο φαίνεται ότι οι ρωσικές θέσεις είναι ελάχιστα προστατευμένες και εκτίθενται στην ύπαιθρο.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις στην περιοχή γύρω από το Μπαχμούτ εδώ και μήνες - και πιο πρόσφατα έστειλαν νεοκινητοποιημένες, αλλά λιγότερο έμπειρες μονάδες.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες —συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την ομάδα Βάγκνερ— φαίνεται να έχουν σημειώσει σταδιακή πρόοδο, καταλαμβάνοντας μια σειρά από μικρά χωριά στα νότια της πόλης. Την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι, «ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών των ρωσικών στρατευμάτων, ο οικισμός Kurdiumivka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ απελευθερώθηκε πλήρως από τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει προηγουμένως την κατάληψη τριών άλλων μικρών οικισμών.

Οι Ουκρανοί λένε ότι οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή και ότι κατά τη διάρκεια αποστολών μάχης κοντά στο Kurdiumivka, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρεις αποθήκες πυρομαχικών, εξοπλισμό «και προσωπικό του εχθρού».

Οι αναλυτές λένε ότι οι Ουκρανοί δέχονται επίσης απώλειες καθώς στοχοποιούνται από ρωσικό πυροβολικό και άρματα μάχης. Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές κοντά στο Μπαχμούτ, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει ότι έχασε έδαφος.

Η Ουκρανική Εθνοφρουρά είπε ότι την περασμένη εβδομάδα, μονάδες απέκρουσαν εχθρικές επιθέσεις στους τομείς Μπαχμούτ και Αβντίβκα της περιοχής του Ντονέτσκ και «κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών, εξοπλισμό και προσωπικό του εχθρού».

Ο εκπρόσωπος της Εθνοφρουράς είπε ότι σε χτυπήματα κοντά στα βορειοανατολικά προάστια του Μπαχμούτ, «οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε 79 στρατιώτες».

Μια ομάδα του CNNi στο κοντινό Κραματόρσκ ανέφερε ότι άκουγε βαριές ανταλλαγές πυρών για μεγάλο μέρος της Πέμπτης.

Στην τελευταία του ανάλυση, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου λέει ότι η ρωσική εκστρατεία γύρω από το Μπαχμούτ υποδεικνύει «ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά αποτύχει να διδαχθούν από προηγούμενες εκστρατείες υψηλών απωλειών που επικεντρώθηκαν σε στόχους περιορισμένης επιχειρησιακής ή στρατηγικής σημασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ