ΚΟΣΜΟΣ

Αμέλια Έρχαρτ: Συναρπαστική ανακάλυψη από επιστήμονες

Αμέλια Έρχαρτ: Συναρπαστική ανακάλυψη από επιστήμονες
Η Αμερικανίδα αεροπόρος Αμέλια Έρχαρτ (AP Photo/File)

Μια συναρπαστική ανακάλυψη που ενδεχομένως θα βοηθήσει στο να ριχθεί φως στις συνθήκες γύρω από την μυστηριώδη εξαφάνιση της διάσημης αεροπόρου Αμέλια Έρχαρτ, έκαναν οι αναλυτές.

Ερευνητές στο Κέντρο Επιστήμης και Μηχανικής Ακτινοβολίας του Πανεπιστημίου Penn State ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης για να αναλύσουν εκ νέου ένα μεταλλικό πάνελ, που βρέθηκε στο νησί Nikumaroro το 1991, το οποίο πιστεύεται ότι προήλθε από το αεροσκάφος της Έρχαρτ.

Οι σαρώσεις τους αποκάλυψαν κρυμμένα γράμματα και αριθμούς στο πάνελ αλουμινίου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώρισή του - και να επιβεβαιώσουν εάν προερχόταν ή όχι από το αεροπλάνο που χάθηκε.

Πιστεύουν ότι εάν αυτό αποδειχθεί σωστό, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να προσθέσει βάρος στη δημοφιλή θεωρία ότι η Έρχαρτ έφτασε στο Nikumaroro αφού έχασε την επαφή, καθώς πλησίαζε το νησί Howland.

Η Έρχαρτ και ο πλοηγός της Φρεντ Νούναν εξαφανίστηκαν πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό στα μέσα του 1937 κατά την προσπάθειά της να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα πετάξει σε όλο τον κόσμο.

Το 1991, ένα πάνελ αλουμινίου βρέθηκε ξεβρασμένο στο κοντινό νησί Nikumaroro. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Penn State, αφού το ανέλυσαν, αποκάλυψαν τα γράμματα και τους αριθμούς «D24», «XRO» και είτε «335» ή «385» χαραγμένα στο πάνελ αλουμινίου.

Μια θεωρία είναι ότι το πάνελ αλουμινίου που βρέθηκε στο νησί Nikumaroro στο δυτικό Ειρηνικό το 1991 είναι στην πραγματικότητα το μεταλλικό μπάλωμα που προστέθηκε στο αεροσκάφος όταν έγιναν επισκευές κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πτήσης της Έρχαρτ.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως το κρυφό κείμενο στο πάνελ θα μπορούσε να σχετίζεται με έναν κατασκευαστικό κώδικα.

Τώρα, οι ειδικοί εργάζονται για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να εντοπίσουν την προέλευση του κώδικα για να διαπιστώσουν οριστικά εάν το μεταλλικό πάνελ ανήκε ή όχι στο αεροπλάνο της Έρχαρτ.

«Βρήκαμε κάτι που μοιάζει με σφραγισμένα ή ζωγραφισμένα σημάδια που θα μπορούσαν να προέρχονται από τον αρχικό κατασκευαστή», είπε στην Daily Mail ο Kenan Unlu, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης και Μηχανικής Ακτινοβολίας στο Penn State.

«D24 και 335, ή ίσως 385. Δεν ξέρουμε τι σημαίνουν, αλλά είναι οι πρώτες νέες πληροφορίες από αυτό το πάνελ που έχει εξεταστεί από διάφορους ειδικούς με διαφορετικές επιστημονικές τεχνικές για περισσότερα από 30 χρόνια», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ