ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι SDF αναστέλλουν τις κοινές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ μετά τις τουρκικές επιθέσεις

Συρία: Οι SDF αναστέλλουν τις κοινές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ μετά τις τουρκικές επιθέσεις
Η Τουρκία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία τις τελευταίες ημέρες και προετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας (AP Photo/Baderkhan Ahmad)

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια ομάδα Σύρων ανταρτών που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και η οποία συνέβαλε στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους, έχει σταματήσει όλες τις κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις λόγω των τουρκικών βομβαρδισμών στην περιοχή που ελέγχει, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

Η Τουρκία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία τις τελευταίες ημέρες και προετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες αν και αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι των SDF.

Η πολιτοφυλακή αυτή έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι μια νέα τουρκική εισβολή θα την ανάγκαζε να μεταφέρει πόρους και μαχητές από τη φυλακή όπου κρατά μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ή από τις επιχειρήσεις της εναντίον πυρήνων εν υπνώσει του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις στη Συρία.

Ο Άρμα Χένα δήλωσε στο Reuters ότι «όλες οι συντονιστικές και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με τον συνασπισμό» καθώς «και όλες οι κοινές ειδικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τακτικά» έχουν ανασταλεί.

Ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είχε επισημάνει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν σταματήσει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής των SDF Μαζλούμ Αμπντί είχε δηλώσει στο Reuters ότι επιθυμεί ένα ισχυρότερο μήνυμα από την Ουάσιγκτον, μετά την πρωτοφανή ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη μεθόριο.

«Ανησυχούμε ακόμη. Χρειαζόμαστε πιο ισχυρές, πιο σθεναρές δηλώσεις για να σταματήσουμε την Τουρκία», είχε τονίσει.

«Η Τουρκία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της και τώρα ελέγχει την κατάσταση. Η αρχή μιας εισβολής θα εξαρτηθεί από το πώς θα αποτιμήσει τις θέσεις άλλων χωρών», είχε εκτιμήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ