ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Προς νέα χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού - Έρχονται 10 νέα μέτρα

Κίνα: Προς νέα χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού - Έρχονται 10 νέα μέτρα
Το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει μια πανεθνική χαλάρωση των απαιτήσεων για τεστ (AP Photo/Andy Wong)

Δέκα νέα μέτρα χαλάρωσης έναντι της Covid 19 ενδέχεται να ανακοινώσει η Κίνα από την Τετάρτη (7/12), τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή είτε αμέσως είτε από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters, εκτιμάται ότι από τον Ιανουάριο η Κίνα θα υποβιβάσει την διαχείριση του κορωνοϊού στην κατηγορία Β από την κατηγορία Α όπου είναι τώρα, επιτρέποντας την ουσιαστική χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής ανοχής στο κορωνοϊό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC), ισάξια υπουργείου, κατατάσσει την COVID-19 στην κατηγορία Α, που είναι η πιο επικίνδυνη, κάτι το οποίο επιτρέπει στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν lockdown και να θέτουν πολίτες σε απομόνωση σε κέντρα καραντίνας.

Όμως πάνω από το 95% των κρουσμάτων στην Κίνα είναι ασυμπτωματικά και ήπια, με λίγους θανάτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εμμονή στη στρατηγική της κατηγορίας Α δεν συνάδει με την επιστήμη, ανέφερε την Κυριακή το κρατικό μέσο ενημέρωσης Yicai, επικαλούμενο έναν άγνωστο εμπειρογνώμονα.

Η προσέγγιση αυτή «δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με αυτό που λέει η επιστήμη», έκρινε ειδικός, ζητώντας να «κατέβει» η COVID-19 κατηγορία.

Επιπλέον το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει μια πανεθνική χαλάρωση των απαιτήσεων για τεστ, επιτρέποντας σε ορισμένα θετικά κρούσματα και στενές επαφές να απομονωθούν στο σπίτι αντί για τις δομές καραντίνας, είπαν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

Τα μέτρα αυτά θα συμπληρώσουν τα 20 που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο στην προσπάθεια να βελτιωθεί η διαχείριση του COVID και να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ του ελέγχου της επιδημίας και της ενίσχυσης της οικονομίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναγνώρισε ο ίδιος ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορωνοϊού, το οποίο είναι λιγότερο θανατηφόρο, «ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη ευελιξία στους περιορισμούς», σύμφωνα με δηλώσεις του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέφθηκε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, τις οποίες μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τόνο άλλαξε και ο επίσημος Τύπος, ο οποίος δεν έπαυε προηγουμένως να επιμένει στην επικινδυνότητα της COVID-19.

Η αυστηρή προσέγγιση μηδενικής ανοχής έναντι της Covid 19 έχει πλήξει σοβαρά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει ασκήσει ψυχική πίεση σε εκατοντάδες εκατομμύρια και τον περασμένο μήνα προκάλεσε τη μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.

Παρόλο που οι διαμαρτυρίες υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας σε μεγάλες πόλεις, οι περιφερειακές αρχές έχουν περιορίσει τα lockdown, τους κανόνες καραντίνας και τις απαιτήσεις δοκιμών σε διάφορους βαθμούς.

Ξηλώθηκαν θάλαμοι διενέργειας τεστ

Στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα -στην οποία φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία προκάλεσε το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη χώρα καθώς οι υγειονομικοί περιορισμοί κατηγορήθηκαν ότι εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία-, σήμερα ξανάνοιξαν τα σουπερμάρκετ, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού τον Δεκέμβριο του 2019, και στην επαρχία Σαντόνγκ, στην ανατολική Κίνα, τα δημόσια μέσα μεταφοράς έπαυσαν και αυτά να απαιτούν αρνητικά τεστ PCR από τους επιβάτες.

Στην Τζενγκτζόου, στην κεντρική Κίνα, οι αρχές ήραν την απαίτηση τεστ για την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους και για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπως και τα κτίρια κατοικιών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλοί θάλαμοι διεξαγωγής τεστ για τον νέο κορωνοϊό ξηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες, μεγάλες ουρές ήταν ορατές το σαββατοκύριακο σε αυτούς που υπάρχουν ακόμη, κυρίως στο Πεκίνο και την Σεντζέν, στη νότια Κίνα, καθώς τα τεστ εξακολουθούν να είναι απαραίτητα σχεδόν παντού.

«Οι μαθητές δεν μπορούν να πάνε σχολείο χωρίς αρνητικό τεστ 24 ωρών», υπογράμμιζε χρήστης του διαδικτύου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, κινεζικό μέσο παρόμοιο με το Twitter.

«Ως εκ τούτου ποιος ο λόγος να κλείσουν θάλαμοι για τεστ χωρίς να καταργηθούν όλες οι απαιτήσεις για τεστ παντού;», διερωτόταν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε σήμερα μείωση, ανερχόταν σε 29.724 στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικά, με τον αριθμό αυτόν να είναι πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τον κινεζικό πληθυσμό (1,4 δισεκατομμύριο).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ