ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η πολιτική του ΝΑΤΟ εγείρει κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης

Λαβρόφ: Η πολιτική του ΝΑΤΟ εγείρει κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Το ΝΑΤΟ συνιστά «σοβαρή απειλή» για τη Ρωσία, δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας πως η πολιτική της Συμμαχίας εγείρει τον κίνδυνο για «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καυτηρίασε σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, εκ νέου τις πολιτικές της Δύσης, μιλώντας για κίνδυνο «απευθείας σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων με καταστροφικές συνέπειες».

Εξέφρασε, επίσης, τη «λύπη του» για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον απέρριψε, όπως είπε, συνομιλίες με τη Μόσχα για τη «στρατηγική σταθερότητα» -μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι, χωρίς απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, ο κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια θα αυξηθεί.

Εκ μέρους της Συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαμηνύσει πως θα υπάρξει απάντηση σε ενδεχόμενο πυρηνικό πλήγμα από τη Ρωσία.

Σε πρόσφατο ερώτημα για το ενδεχόμενο πυρηνικού χτυπήματος εκ μέρους της Ρωσίας, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και πως «θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας».

Σημείωσε ότι έχει καταστεί σαφές προς τη Ρωσία ότι ενδεχόμενο χτύπημα θα έχει επιπτώσεις και για την ίδια. Σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχει νικητής, δεν θα πρέπει να γίνει, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Κατά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου, στα τέλη Νοεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν για την ενίσχυση της στήριξης προς την Ουκρανία και παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των επίμονων και ασυνείδητων επιθέσεων σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς τις βασικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες» υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας στην ανακοίνωσή τους.

«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της [...] και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί», επισημαίνει το ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ