ΚΟΣΜΟΣ

Ίλια Γιάσιν: Με κάθειρξη εννέα ετών κινδυνεύει ο πολέμιος του Πούτιν

Ίλια Γιάσιν: Με κάθειρξη εννέα ετών κινδυνεύει ο πολέμιος του Πούτιν
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον Ιλιά Γιάσιν αναμένεται την Τετάρτη AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η ρωσική εισαγγελία ζητά να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών ο αντιφρονών Ίλια Γιάσιν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο εισαγγελέας ζήτησε να στερηθεί την ελευθερία του για εννέα χρόνια» ανέφεραν υποστηρικτές του Γιάσιν σε μήνυμά τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται την Τετάρτη.

Ο 39χρονος ακτιβιστής συνελήφθη τον Ιούνιο και κατηγορείται για «διασπορά ψευδών πληροφοριών» όσον αφορά τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και «υποκίνηση μίσους», αδίκημα που τιμωρείται με 10ετή κάθειρξη.

Φέρεται ότι κατήγγειλε μέσω του YouTube «τις δολοφονίες πολιτών» από τον ρωσικό στρατό στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Παρά τη φυλάκισή του δεν σταμάτησε να επικρίνει τις αρχές και να καταγγέλλει τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Στις αρχές Νοεμβρίου κατηγόρησε τους δικαστές ότι είναι «υπηρέτες» της εξουσίας και ότι δίνουν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «μια αίσθηση ατιμωρησίας».

Ο Γιάσιν διώκεται με βάση τα άρθρα του ποινικού κώδικα που εισήχθησαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία και απαγορεύουν τη «δυσφήμιση» του στρατού ή τη «δημοσίευση ψευδών πληροφοριών» για τις ένοπλες δυνάμεις.

Τα άρθρα αυτά είναι πολύ αόριστα και το πεδίο εφαρμογής τους τεράστιο. Οι επικριτές του Κρεμλίνου θεωρούν ότι αποτελούν ένα «πολυεργαλείο» για να διώκονται όλες οι επικριτικές φωνές.

Ο Γιάσιν ήταν στενός συνεργάτης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2015, αλλά και του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ