ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο: Οκτώ παιδιά νεκρά στη Βρετανία

Συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο: Οκτώ παιδιά νεκρά στη Βρετανία
Συνολικά οκτώ παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία από τη σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη AP Photo / Alberto Pezzali

Τον θάνατο ενός ακόμα παιδιού από στρεπτόκοκκο Α΄επιβεβαίωσαν οι Βρετανικέςυγειονομικές αρχές την Δευτέρα (5/12).

Πρόκειται για το όγδοο παιδί που έχασε τη ζωή του από τη σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.

Το Morelands Primary, στο Waterlooville της Νότιας Αγγλίας, δήλωσε ότι είναι «απόλυτα συντετριμμένο» από την απώλεια ενός μαθητή του.

Σημειώνεται ότι τέτοιοι θάνατοι είναι σπάνιοι, όμως από τον Σεπτέμβριο, άλλα επτά παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της νόσου, αναφέρει το BBC.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι κι ένας 12χρονος μαθητής στο Λονδίνο (ο έβδομος) είχε επίσης χάσει τη ζωή του από στρεπτόκοκκο.

Το αγόρι θεωρείται ότι είναι ο πρώτος μαθητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έπεσε θύμα μόλυνσης που προκλήθηκε από το βακτήριο, μετά από μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με αναφορές, σε μια επιστολή που στάλθηκε στους γονείς, ο διευθυντής του σχολείου του μαθητή, Ρίτσαρντ Ράσελ, είπε ότι ο θάνατός του ήταν «τεράστιο σοκ». Σημείωσε ότι το σχολείο είχε λάβει συμβουλές από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), αλλά διαβεβαίωσε τους γονείς ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά τους ήταν ακόμα χαμηλός.

Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο, έξι παιδιά πέθαναν από μια επεμβατική πάθηση που προκλήθηκε από στρεπτόκοκκο Α, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών κάτω των 10 ετών στην Αγγλία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι προτρέπουν τώρα τους γονείς να προσέχουν για συμπτώματα οστρακιάς στα παιδιά τους μετά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Δρ Κόλιν Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του UKHSA, είπε ότι αν και η διεισδυτική ομάδα Α στρεπτόκοκκου παραμένει σπάνια, οι γονείς πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το UKHSA, ο αριθμός των κρουσμάτων οστρακιάς παραμένει υψηλότερος από ό,τι θα αναμενόταν συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου. Έχουν αναφερθεί 851 περιπτώσεις σε σύγκριση με μέσο όρο 186 τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ο οργανισμός.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τον λαιμό και το δέρμα. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν μόνο ήπια ασθένεια, ορισμένες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να οδηγήσουν σε οστρακιά.

Ο Δρ Yimmy Chow, σύμβουλος προστασίας της υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), δήλωσε: «Λυπούμαστε πολύ για τον θάνατο ενός παιδιού στο δημοτικό σχολείο St John's και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους και τη σχολική του κοινότητα».

Τα συμπτώματα

«Σε συνεργασία με την ομάδα δημόσιας υγείας του Ealing Council, έχουμε παράσχει προληπτικές συμβουλές στη σχολική κοινότητα για να βοηθήσουμε στην πρόληψη περαιτέρω περιπτώσεων και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις της ομάδας Α συνήθως οδηγούν σε ήπια ασθένεια και έχουν κοινοποιηθεί πληροφορίες στους γονείς και το προσωπικό σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα.

Αυτά περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές παθήσεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη σειρά αντιβιοτικών από τον γενικό ιατρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και οποιοσδήποτε με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο εμετό ή διάρροια θα πρέπει να καλέσει το NHS 111 και να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια», είπε ο Δρ Yimmy Chow και πρόσθεσε:

«Αν και μεταφέρεται ακίνδυνα από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το φιλί ή το άγγιγμα.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια, αυτά τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο δέρμα και τον λαιμό, μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια και να οδηγήσουν σε διεισδυτική νόσο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α».

Η Ομάδα Προστασίας Υγείας του Βορειοδυτικού Λονδίνου (UKHSA) έστειλε email στους τοπικούς γιατρούς για να προειδοποιήσει για την εξάπλωση πολυάριθμων ιογενών λοιμώξεων στις τοπικές ηλικιακές ομάδες του δημοτικού σχολείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ