ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για αεροπορικές επιθέσεις με drones στο έδαφός της

Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για αεροπορικές επιθέσεις με drones στο έδαφός της
Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει την προσθήκη drones μεγάλης εμβέλειας στο οπλοστάσιό της ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Για αεροπορικές επιθέσεις στο έδαφος της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατηγορεί το Κίεβο η Μόσχα, μετά τα χθεσινά πλήγματα σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις στις περιοχές Σαράτοφ και Ριαζάν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία, όπως υποστηρίζει, καταρρίφθηκαν από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

Δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες δείχνουν ότι προκλήθηκαν ζημιές σε ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα στη βάση του Ριαζάν.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις επιθέσεις αυτές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNNi, υποδεικνύουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας, οι οποίες φαίνεται να επικεντρώνονται στο να αναπτύξουν μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγαλύτερης εμβέλειας.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει την προσθήκη drones μεγάλης εμβέλειας στο οπλοστάσιό της.

Ωστόσο, η κρατική εταιρεία κατασκευής όπλων Ukroboronprom έχει δηλώσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι κοντά στο να ολοκληρώσει τις εργασίες για ένα νέο drone μεγάλης εμβέλειας.

Τον Οκτώβριο, μάλιστα, δημοσίευσε στο Facebook μια σχετική φωτογραφία, που απεικόνιζε τμήμα ενός drone, σχολιάζοντας πως βάζει τις τελευταίες πινελιές.

Ένα μήνα αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου, η Ukroboronprom δημοσίευσε μια άλλη ανάρτηση στην οποία σχολίαζε:

«Το επόμενο στάδιο δοκιμών UAV – Εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ετοιμαζόμαστε για πτητικές δοκιμές».

Και το Σάββατο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, η εκπρόσωπος της εταιρείας Νατάλια Σαντ ανέφερε στην ουκρανική τηλεόραση, ότι «έχουν ολοκληρωθεί ορισμένα στάδια επιτυχών δοκιμών».

Οι δύο βάσεις που χτυπήθηκαν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα εντός του ρωσικού εδάφους και πέρα από την εμβέλεια του δηλωμένου οπλοστασίου των drones της Ουκρανίας. Δεν έχουν δημοσιευθεί πλάνα ή εικόνες από τα υπολείμματα των drones.

NYT: Η Ουκρανία επιχειρεί να «μεταφέρει» τον πόλεμο στην καρδιά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των New York Times σχολιάζει πως τα πλήγματα στις ρωσικές αεροπορικές βάσεις δείχνουν τη «νέα βούληση» του Κιέβου «να μεταφέρει» τον πόλεμο στην καρδιά της Ρωσίας.

Τα UAVs απογειώθηκαν από το ουκρανικό έδαφος. Τα πλήγματά τους κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο αεροσκάφη σε μια από τις βάσεις και προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά άλλα, κατά το δημοσίευμα των NYT.

«Το καθεστώς του Κιέβου (...) αποπειράθηκε να καταφέρει πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού στην αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβα στην περιφέρεια Ριάζαν και στην αεροπορική βάση Ένγκελς στην επαρχία Σαράτοφ», ανέφερε χθες βράδυ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επιβεβαιώνοντας τις επιθέσεις.

Σκοπός της ουκρανικής επιχείρησης ήταν να καταστρέψουν «ρωσικά αεροσκάφη μακράς εμβέλειας», που χρησιμοποιούνται στα πλήγματα εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, κατά την ίδια πηγή.

Πάντα κατά την εκδοχή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αν και τα UAVs αυτά αναχαιτίστηκαν από ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, συντρίμμια τους έπεσαν στις βάσεις, προκαλώντας εκρήξεις, σκοτώνοντας τρεις στρατιωτικούς, τραυματίζοντας άλλους τέσσερις και προκαλώντας «ελαφριές» ζημιές σε δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ