ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Τρομοκρατική ενέργεια» του Κιέβου οι εκρήξεις στις βάσεις

Ρωσία: «Τρομοκρατική ενέργεια» του Κιέβου οι εκρήξεις στις βάσεις
Η στιγμή της έκρηξης στη βάση «Engels-2», όπως καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας Screengrab video

Στόχος επιθέσεων με ουκρανικά drone, τα οποία και καταρρίφθηκαν, έγιναν οι δύο αεροπορικές βάσεις στις περιοχές Σαράτοφ και Ριαζάν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το θάνατο τριών στρατιωτών.

Άλλοι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν από θραύσματα των drone που αναχαιτίστηκαν στις δύο βάσεις που βρίσκονται βαθιά στη ρωσική επικράτεια, μακριά από τη γραμμή του μετώπου -εκ των οποίων η μία στεγάζει βομβαρδιστικά που αποτελούν μέρος των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι δύο ρωσικά αεροσκάφη υπέστησαν ελαφριές ζημιές από θραύσματα των ουκρανικών drone, όπως μεταδίδει η Washington Post.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι οι επιδρομές κατά ουκρανικών στρατιωτικών στόχων και ενεργειακών υποδομών συνεχίστηκαν «παρά τις απόπειρες του καθεστώτος του Κιέβου να διαταράξει την επιχειρησιακή ικανότητα της αεροπορίας με μία τρομοκρατική ενέργεια».

Η ίδια η Ουκρανία δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τις εκρήξεις στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τη στιγμή των εκρήξεων.

Η Ρωσία εξαπέλυσε λίγες ώρες αργότερα νέο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών κατά ενεργειακών υποδομών ανά την Ουκρανία -της Οδησσού περιλαμβανομένης. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και υδροδότησης σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τις σφοδρότερες επιδρομές, στο πλαίσιο της ρωσικής τακτικής ενεργειακού «στραγγαλισμού» της Ουκρανίας εν μέσω του σκληρού χειμώνα, δέχθηκε η Οδησσός, ενώ υπήρξαν παράλληλα αναφορές ότι πύραυλος έπεσε στη Μολδαβία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο διοικητής της ουκρανικής αεροπορίας ανέφεραν ότι οι περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι -60 από τους 70- καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Νέο μπαράζ επιδρομών μετά τις εκρήξεις σε ρωσικές βάσεις

Εκρήξεις σε βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών

Το Κίεβο έχει αποδείξει στο παρελθόν την ικανότητά του να πλήττει στρατηγικούς ρωσικούς στόχους πολύ πέρα από τη γραμμή του μετώπου μήκους 1.100 χιλιομέτρων στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Τον Αύγουστο, τουλάχιστον επτά ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη καταστράφηκαν από εκρήξεις σε ρωσική αεροπορική βάση στη νοτιοδυτική ακτή της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε δημόσια την ευθύνη για αυτό το συμβάν ή για μια σειρά εκρήξεων σε τοποθεσίες, όπως αποθήκες όπλων και αποθήκες καυσίμων σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδεικνύουν ότι σημειώθηκε έκρηξη νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου, στην αεροπορική βάση «Engels-2», στην περιοχή Σαράτοφ της Ρωσίας, που στεγάζει βομβαρδιστικά Tu-95, τα οποία συμμετείχαν σε επιδρομές με πυραύλους κρουζ κατά της Ουκρανίας.

Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στο Ριαζάν, 185 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν βυτιοφόρο καυσίμων εξερράγη στη βάση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η συγκεκριμένη βάση φιλοξενεί επίσης Tu-95 και Tu-22 βομβαρδιστικά. Κάτοικοι δήλωσαν ότι ο ήχος της έκρηξης ακουγόταν από χιλιόμετρα μακριά.

Η βάση «Engels-2»βρίσκεται περίπου 730 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας. Είναι μία από τις δύο στρατηγικές βάσεις βομβαρδιστικών που στεγάζουν την αεροπορική πυρηνική ικανότητα της Ρωσίας ενώ η άλλη βρίσκεται στην περιοχή Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Η Ρωσία διαθέτει 60 έως 70 στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα δύο τύπων: Το Tu-95MS Bear και το Tu-160 Blackjack. Και τα δύο είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες και πυραύλους κρουζ οπλισμένους με πυρηνικά όπλα.

Το Ριαζάν και το Σαράτοφ απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, όπου η εισβολή της Ρωσίας έχει μπει στον δέκατο μήνα της.

Ερωτηθείς για τις εκρήξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν έχω αυτές τις πληροφορίες. Μόλις είδα τις αναφορές μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες. Δεν μπορώ να σχολιάσω. Σας συνιστώ να επικοινωνήσετε με το υπουργείο Άμυνας».

Σε ερώτηση εάν ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει λάβει γνώση, ο Πεσκόφ απάντησε: «Βεβαίως. Ο πρόεδρος λαμβάνει τακτικά όλες τις σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ουκρανοί αξιωματούχοι σχολίασαν τα συμβάντα περιπαικτικά.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έγραψε στο Twitter: «Αν εκτοξευτεί κάτι στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα, αγνώστου τύπου ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ