ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγή του Al Jazeera στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δολοφονία της δημοσιογράφου του

Προσφυγή του Al Jazeera στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δολοφονία της δημοσιογράφου του
Η αγωγή κατατίθεται έπειτα από την έρευνα που διενήργησε για την υπόθεση η νομική ομάδα του τηλεοπτικού δικτύου (AP Photo/Majdi Mohammed)

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (6/12) ότι προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την υπόθεση της δολοφονίας της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία πυροβολήθηκε στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη τον Μάιο.

Η προσφυγή κατατίθεται έπειτα από την έρευνα που διενήργησε για την υπόθεση η νομική ομάδα του τηλεοπτικού δικτύου, όπως ανέφερε στο Twitter το Al Jazeera.

Από τα πρώτα ονόματα του παναραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού στα παλαιστινιακά εδάφη φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος» και δημοσιογραφικό κράνος όταν σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Μαΐου στην Τζενίν.

Η οικογένεια της δημοσιογράφου και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε από πρόθεση, απορρίπτοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς πως τη σκότωσαν Παλαιστίνιοι μαχητές, ή κατόπιν πως σκοτώθηκε πιθανόν από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Το Al Jazeera κατηγορεί εξαρχής το Ισραήλ για τη δολοφονία.

Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν πως στο σημείο όπου βρισκόταν η ανταποκρίτρια – από τις γνωστότερες διεθνώς, κάλυπτε το Μεσανατολικό για δυο δεκαετίες – και άλλοι δημοσιογράφοι δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι μαχητές, ούτε εκτυλίσσονταν ανταλλαγές πυρών.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» πως η Σιρίν Αμπού Ακλεχ σκοτώθηκε από πυρά μέλους του.

Ο θάνατος της Σιρίν Αμπού Ακλεχ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ