ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Το Ελσίνκι πρέπει να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Άγκυρας

Τσαβούσογλου: Το Ελσίνκι πρέπει να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Άγκυρας
Η Τουρκία κατηγορεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) (AP Photo/Andrew Medichini)

Διατηρεί τη στάση της έναντι της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Τουρκία.  Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως η Τουρκία αναμένει από τη Φινλανδία να άρει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει στην Άγκυρα, ως μέρος των βημάτων που περιμένει, προτού εγκρίνει την ένταξη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως ένας Κούρδος, ο οποίος εκδόθηκε το σαββατοκύριακο από τη Σουηδία στην Τουρκία, δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των προσώπων που η Άγκυρα θέλει να εκδοθούν από τη Στοκχόλμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Η Τουρκία κατηγορεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών όσο δεν τηρούνται τα αιτήματα έκδοσης που διατύπωσε η Άγκυρα.

Μέχρι σήμερα, 28 από τα 30 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα.

Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ