ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι «εγκέφαλοι» της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» και η «νέα τάξη πραγμάτων»

Γερμανία: Οι «εγκέφαλοι» της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» και η «νέα τάξη πραγμάτων»
Μεταξύ άλλων, η ακροδεξιά οργάνωση σχεδίαζε βίαιη ένοπλη εισβολή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και συλλήψεις πολιτικών (AP Photo/Michael Sohn,file)

Το απόλυτο χάος ήθελε να δημιουργήσει στη Γερμανία ακροδεξιά οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger), που επεδίωκε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα και να εγκαταστήσει μια «νέα τάξη πραγμάτων» στη χώρα.

Οι Αρχές της χώρας προχώρησαν σε 25 συλλήψεις και, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σε 130 ιδιοκτησίες που ανήκουν σε 52 υπόπτους και βρίσκονται σε 11 διαφορετικές περιοχές της Γερμανίας.

Μεταξύ άλλων, η ακροδεξιά οργάνωση σχεδίαζε βίαιη ένοπλη εισβολή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και συλλήψεις πολιτικών.

«Οι συλληφθέντες ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου 2021 το αργότερο και είχαν ως στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος στη Γερμανία και την αντικατάστασή του από κάποιο άλλο είδος πολιτεύματος, το οποίο ήδη είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν» αναφέρουν αξιωματούχοι από την εισαγγελία.

Από τους 25 συλληφθέντες -άντρες και γυναίκες- 24 ήταν από τη Γερμανία ενώ ένας ύποπτος είναι Ρώσος υπήκοος.

Μια εκ των συλλήψεων πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία και άλλη μια στην Ιταλία.

Παράλληλα, το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ακόμη 27 ύποπτοι, που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών.

Οι δύο «εγκέφαλοι»

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι οι δύο «εγκέφαλοι» της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι οι Heinrich XIII P. R και Ruediger v. P. -χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά τους.

Το περιοδικό Der Spiegel γράφει πως ο ένας είναι γνωστό 71χρονο μέλος μιας μικρής γερμανικής οικογένειας ευγενών - ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος- ενώ ο άλλος ένας 69χρονος πρώην αλεξιπτωτιστής.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, νέος «ηγέτης» της Γερμανίας θα ήταν ο Heinrich XIII P. R, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα… τάξη πραγμάτων στη Γερμανία όταν θα ολοκληρωνόταν το πραξικόπημα και απομακρυνόταν η κυβέρνηση του Βερολίνου.

Μια Ρωσίδα, ονόματι Βιτάλια Β, φέρεται να είχε βοηθήσει τον εν λόγω άνδρα στις προσπάθειές του.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν προσώρας στοιχεία ότι υπήρχε θετική ανταπόκριση στις επαφές αυτές, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη Γερμανούς αξιωματούχους.

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με την υπόθεση αυτή και ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία σχέση με ακροδεξιές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ένας εν ενεργεία στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων, καθώς και έφεδροι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Γερμανικό Πρακτορείο DPA.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται μετά από έρευνα για άλλη ομάδα Reichsbürger, η οποία σχεδίαζε να απαγάγει τον Γερμανό υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε πως η υπόθεση αποκάλυψε τους κινδύνους που κρύβονταν πίσω από το κίνημα Reichsbürger.

«Οι έρευνες επιτρέπουν μια “ματιά” στην άβυσσο των τρομοκρατικών απειλών από την Reichsbürger» τονίζει σε ανακοίνωσή της η υπουργός, και συνεχίζει:

«Γνωρίζουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με όλες μας τις δυνάμεις εναντίον των εχθρών της Δημοκρατίας».

Για να φέρουν εις πέρας στα σχέδιά τους, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα και βία κατά των εκλεγμένων αντιπροσώπων της Γερμανίας.

Κατά τους υπεύθυνους της έρευνας, η ομάδα είχε υιοθετήσει σειρά συνωμοσιολογικών θεωριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ