ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία «παγώνει» τον πόλεμο για να ανασυνταχθεί

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία «παγώνει» τον πόλεμο για να ανασυνταχθεί
Οι προϋποθέσεις για ειρηνευτική διευθέτηση «δεν υφίστανται στην παρούσα φάση», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ AP Photo/Alexandru Dobre

Η Ρωσία επιχειρεί να «παγώσει» τις μάχες στην Ουκρανία εν μέσω του χειμώνα προκειμένου να «ανασυνταχθεί» για να εξαπολύσει νέα επίθεση στις αρχές του επόμενου έτους, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι προϋποθέσεις για ειρηνευτική διευθέτηση «δεν υφίστανται στην παρούσα φάση» και η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι επιδιώκει λήξη της σύγκρουσης, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στην εκδήλωση Global Boardroom των Financial Times.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να παγώσει τη σύγκρουση» προκειμένου να «ανασυνταχθεί και να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη επίθεση αργότερα, επειδή η Ουκρανία έχει τώρα τη δυναμική».

Επανέλαβε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία.

«Όσο περισσότερο επιθυμούμε μια ειρηνική λύση, τόσο πιο επείγον είναι να παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας για πολλοστή φορά τη σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο.

Ο ίδιος έχει ήδη υπογραμμίσει πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο κατά της Ουκρανίας, βομβαρδίζοντας αδιάκοπα ενεργειακές υποδομές ανά τη χώρα με συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να στερούνται θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ