ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τον Ερντογάν να μην εισβάλει στη βόρεια Συρία

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τον Ερντογάν να μην εισβάλει στη βόρεια Συρία
Οι ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρες με την Τουρκία σχετικά με τους κινδύνους των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοδυτική Συρία, μολονότι στηρίζουν το δικαίωμα της Άγκυρας στην αυτοάμυνα, δηλώνει ο Τζον Κίρμπι AP Photo/Evan Vucci

Νέα προειδοποίηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην προχωρήσει σε εισβολή στη βόρεια Συρία στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες διά του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες με την Τουρκία σχετικά με τους κινδύνους των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοδυτική Συρία, μολονότι στηρίζουν το δικαίωμα της Άγκυρας στην αυτοάμυνα, υπογράμμισε ο Τζον Κίρμπι μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στους δημοσιογράφους.

«Δεν θέλουμε να δούμε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίες θα θέσουν τους αμάχους σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι είναι ήδη, θα θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες και το προσωπικό μας στη Συρία ή την αποστολή μας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε.

Η Τουρκία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία τις τελευταίες εβδομάδες και σχεδιάζει μια χερσαία εισβολή εναντίον των Συροκούρδων μαχητών, τους οποίους αποκαλεί τρομοκράτες.

Οι Κούρδοι της Συρίας συνιστούν τη ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Την αντίθεση των ΗΠΑ στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκ μέρους της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εξέφρασε νωρίτερα σήμερα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον εκπρόσωπό του να τονίζει ότι οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής δράσης θα έθετε σε κίνδυνο την πολύ δύσκολη πρόοδο που κατάφερε να επιτύχει ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αψηφά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών περί αποσταθεροποίησης της περιοχής και υπονόμευσης της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και τις συστάσεις της Ρωσίας για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, και επιμένει ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών θέσεων στο έδαφος της βόρειας Συρίας ήταν μόνη η αρχή, και η Τουρκία δεν θα ζητήσει «άδεια» για χερσαία επιχείρηση.

Εξαπολύοντας χθες, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, γενικευμένα πυρά κατά της Δύσης, ο Ερντογάν διαμήνυσε πως δεν κάμπτεται από τις διεθνείς αντιδράσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, λέγοντας ότι -σε αντίθεση με τη Δύση- η Τουρκία έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Και ξκαθάρισε πως «εάν υπάρχει κάποια απειλή που να προέρχεται από τα βόρεια της Συρίας θα την τερματίσουμε» -κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο Κομπάνι, το οποίο δήλωσε πως «θα πάψει να είναι κέντρο τρομοκρατών».

«Είναι φανερά τα χάλια της Δύσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, άρα αν αυτή η απειλή προέρχεται από τα βόρεια της Συρίας, θα την τερματίσουμε με το να μην τους φέρουμε μέσα, αλλά θα τον αντιμετωπίσουμε στο βορρά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διακηρυγμένος στόχος του Ερντογάν είναι η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» υπό το έλεγχο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Συρία. Ο ίδιος δίνει σήμα για επίθεση σε Τελ Ριφάτ, Μανμπίτζ, καθώς και στο Κομπάνι -όπου οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας ενώθηκαν με το στρατό των ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2015 επικρατώντας έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Από το 2016, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Συρίας, με στόχο την κύρια κουρδική πολιτοφυλακή YPG

ΔΗΜΟΦΙΛΗ