ΚΟΣΜΟΣ

Εκτέλεση διαδηλωτή στο Ιράν: Σφοδρή καταδίκη από Γαλλία και Γερμανία

Εκτέλεση διαδηλωτή στο Ιράν: Σφοδρή καταδίκη από Γαλλία και Γερμανία
«Η απειλή της εκτέλεσης δεν θα καταπνίξει την επιθυμία των ανθρώπων για ελευθερία», δηλώνει η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν την εκτέλεση στο Ιράν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα, διαδηλωτή που κατηγορούνταν ότι είχε τραυματίσει μέλος των ιρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων.

«Αυτή η εκτέλεση έρχεται να προστεθεί σε άλλες σοβαρές και απαράδεκτες παραβιάσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Η περιφρόνηση του ιρανικού καθεστώτος για την ανθρωπότητα δεν έχει όρια», κατήγγειλε την ίδια στιγμή από το Βερολίνο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο διαδηλωτής Μοχσέν Σεκαρί «δικάσθηκε και εκτελέσθηκε στο πλαίσιο μιας δόλιας και συνοπτικής δίκης επειδή δεν συμφωνούσε με το καθεστώς», έγραψε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Όμως η απειλή της εκτέλεσης δεν θα καταπνίξει την επιθυμία των ανθρώπων για ελευθερία», υπογράμμισε.

O Μοχσέν Σεκαρί καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Tasnim.

Στο Ιράν έχει ξεσπάσει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, ανάμεσά τους δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης. Χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξήραν τη Δευτέρα το δικαστικό σύστημα για τη σκληρή του στάση έναντι των διαδηλωτών και το ενθάρρυναν να εκδίδει γρήγορα και αυστηρές αποφάσεις για όσους κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της ασφάλειας του έθνους και του ισλάμ».

Ο Μασούντ Σεταγιεσί, εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών, δήλωσε την Τρίτη ότι πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον φόνο ενός μέλους της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, του Ρουχολάχ Ατζαμιάν, τον Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ