ΚΟΣΜΟΣ

Για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία «κατά περίπτωση» κάνει λόγο η Φινλανδία

Για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία «κατά περίπτωση» κάνει λόγο η Φινλανδία
Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας, Άντι Καϊκόνεν, με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στην Άγκυρα Turkish Defense Ministry via AP

Η Φινλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγεί άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία κατά περίπτωση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την ένταξη της χώρας του και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία τον Μάιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως η εισδοχή τους θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Μόνο η Τουρκία αντιτίθεται, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές.

Ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν είπε ότι ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία εφαρμόζουν κάποιο γενικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το Ελσίνκι, όμως, πάγωσε τις νέες άδειες εξαγωγής όπλων το 2019, αφού η Τουρκία ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

«Κατ' αρχήν, είναι πιθανό να δοθούν κάποιες άδειες στο μέλλον», είπε ο Καϊκόνεν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Πρόσθεσε ότι τα αιτήματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι η Φινλανδία θα πρέπει να άρει το εμπάργκο όπλων, ως προϋπόθεση για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Άγκυρας στο αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία είναι η δεύτερη χώρα που ακόμη δεν έχει επικυρώσει επισήμως την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ